BP boekt 1,4 miljard dollar verlies door lage olieprijs

De definitieve kosten van de ramp met de Deepwater Horizon berekent het oliebedrijf op 61,6 miljard dollar.

Foto: Andrew Winning / Reuters

De lage olieprijs speelt het Britse oliebedrijf British Petroleum (BP) nog steeds parten. Uit de kwartaalcijfers die BP dinsdag bekendmaakte, blijkt dat er ten opzichte van tweede kwartaal 2015 een nettoverlies van 1,4 miljard dollar (omgerekend 1,26 miljard euro) is geboekt.

De omzet kwam uit op ruim 47 miljard dollar. De onderliggende winst van het bedrijf daalde het afgelopen kwartaal naar 720 miljoen dollar; dat is bijna een halvering van de 1,3 miljard van een jaar eerder.

Waar de olieprijs in juni weer enigszins leek bij te trekken (richting de 50 dollar per vat) is verder herstel uitgebleven. Maandag werd een vat Amerikaanse olie verhandeld voor zo’n 43 dollar.

Ramp in de Golf van Mexico

BP wil tevens een streep zetten onder de ramp met boorplatform Deepwater Horizon. In 2010 lekten er door brand op het platform miljoenen vaten olie in de Golf van Mexico. De ramp met de Deepwater Horizon wordt gezien als de ergste milieuramp in de Verenigde Staten, delen van de Amerikaanse westkust raakten zwaar vervuild.

Eerder in juli maakte BP een begin met het berekenen van de totale schade. Nu komt het bedrijf op een som van 61,6 miljard dollar, voor zowel het milieuherstel als de kosten van alle claims en procedures. In het tweede kwartaal zette BP 2,8 miljard dollar opzij om dit te betalen.

Begin dit jaar maakte BP bekend dat het ging snijden in het personeelsbestand. Het ontslag van 7.000 medewerkers werd aangekondigd bij de presentatie van de jaarcijfers over 2015.