‘Bourne staat in de wereld van nu’

Interview Matt Damon

Hoewel hij eigenlijk was gestopt, keert hij toch terug als Jason Bourne. „Zolang Paul Greengrass regisseert, blijf ik hem spelen.”

©

Natuurlijk, Jason Bourne is „actie, adrenaline, lol”, zegt Matt Damon (45). Maar de reden dat de acteur terug is, negen jaar na de Bourne-trilogie, is de actualiteit van het scenario. Regisseur Paul Greengrass belde hem: „Het eerste wat we gaan filmen is een massaprotest tegen de Griekse bezuinigingen.” Damon dacht: „Perfect, dat is waar Bourne bij moet zijn. Bourne moet zich afspelen in de wereld van nu.”

Hij valt op door onopvallend te zijn, en werd zo een van Hollywoods grootste sterren. Iedereen houdt van Matt Damon

Tijdens een persontmoeting in Las Vegas drinkt Damon koffie en veel water. Het is laat geworden na de galapremière de avond ervoor. Maar Damon oogt wakker, zeker als het scenario van Jason Bourne ter sprake komt.

In de film komt de balans tussen privacy en veiligheid aan bod. Hoe kijkt u daar tegenaan?

„Dat gaat terug tot de founding fathers. Ons land is gevormd door het debat over die balans. Maar de mogelijkheden van de huidige technologie hebben de discussie aangescherpt. Dankzij de onthullingen van Edward Snowden weten we wat er eigenlijk op het spel staat bij onze digitale levens. Ik leun zelf meer richting het belang van privacy. Natuurlijk zal de overheid altijd méér willen. Dat is hun werk, dat kun je de inlichtingendiensten niet kwalijk nemen. Maar dat heeft enorme impact op onze democratie. Dus tegen de inlichtingendiensten zeg ik: sorry, maar we kiezen ervoor dat jullie de strijd met één hand op de rug gebonden moeten voeren. Zodat we onszelf kunnen blijven.”

Bourne zegt in deze film minder dan ooit. Is dat lastig als acteur?

„Dat betekent dat alles neerkomt op de regisseur. Je moet vertrouwen op zijn visie en leiding. Bij deze film keek ik helemaal niet naar zijn tekst in het script. Ik wist dat Paul de regie zou doen. Dat maakte het makkelijk.”

Wanneer komt de volgende Bourne?

„Het slechtste moment om het over een nieuwe Bourne te hebben is als je er net één af hebt. Paul moet eerst op vakantie, en dan nog een paar andere films maken. Daarna zal ik hem voorzichtig benaderen. We houden alle twee van deze filmreeks. Zolang Paul de films regisseert, speel ik Jason Bourne.”