Biodiversiteit

In 2050 wil Nieuw-Zeeland ratvrij zijn

Over 34 jaar moet er in Nieuw-Zeeland geen levende rat of wezel of koeskoes (een soort wasbeer) meer te vinden zijn. Tenminste, als het aan premier John Key ligt. Maandag kondigde hij een verstrekkend plan aan om ervoor te zorgen dat Nieuw-Zeeland in 2050 vrij is van roofdieren die er niet oorspronkelijk voorkomen.

Het ongedierte moet weg omdat het schade toebrengt aan de Nieuw-Zeelandse fauna en economie. Jaarlijks komen volgens Key zo’n 25 miljoen vogels om door toedoen van ratten, wezels en koeskoezen, die de eieren opeten . Vooral de Nieuw-Zeelandse kiwi lijdt daar onder. Er leven nog zo’n 68.000 van deze vogels in het wild.

Voor het project wordt een nationaal uitroeiingsbedrijf gevormd, dat 28 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar (17,8 miljoen euro) kost. Het plan is om gif te strooien en vallen te zetten, terwijl jagers op wezels en koeskoezen gaan schieten.

Premier Key noemt het uitroeiingsproject een „wereldprimeur”. Nieuw-Zeeland slaagde er eerder in om kleinere eilanden rattenvrij te maken. Zo werd Campbell Island in 2003 ‘schoon’ verklaard.

Uit andere voorbeelden blijkt hoe lastig het is om een diersoort uit te roeien op een klein gebied. Op het eiland Guam wordt al sinds 1994 geprobeerd de bruine boomslang weg te krijgen.