Stop eens met zeuren, freelancers

Alex van der Hulst (39) is zzp’er, vader en notoir werkuitsteller. Hoe krijg je dan ooit nog iets gedaan?

Alex_CAR_Logo
Een tijdje terug wilden zzp’ers aangesproken worden als de bakker. Dat je niet meer aan ze moest vragen iets voor niks te doen, of ingewikkelde declaraties in te dienen en zo, want dat vroeg je de bakker ook niet. Dat soort vergelijkingen slaan bij mij altijd helemaal op hol. Ik vraag me dan af of die zzp’ers ook om 04.00 uur aan het werk gaan, zodat hun opdracht vers klaarstaat om acht uur in de ochtend?

Dat gezeur altijd. Over geld, VAR’s, opdrachtgevers, ontplooiing en de breedte van je portfolio. Die bakker denkt ook niet aan zijn zelfontplooiing als hij midden in de nacht een homp deeg staat te kneden om daar vijftig tijgerbolletjes à 70 cent per stuk van te maken. En wat moeten die mensen die op kantoor declaraties invoeren daar eigenlijk van denken, dat jij zit te klagen dat je reisreportage naar Kiribati zo slecht betaalde?

Zzp’ers moeten oppassen dat ze niet tot de categorie notoire klagers gaan horen. Het rijtje boeren en studenten. Of leraren, die in hun derde burn-out vallen als je zegt dat ze toch lekker zes weken vakantie hebben. Er valt namelijk niks te klagen als zelfstandige. Je kunt middagdutjes doen, naar de winkel als het rustig is, overdag sporten, een beetje goochelen met werkuren en je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen.

Lees ook: Leuke klus doen? Je krijgt er 0 euro voor

Ga Ikea-meubelen testen

Voor iedere opdrachtgever tien anderen, dat moet je instelling zijn. Je kunt ook gewoon nee zeggen, als ze niks te bieden hebben. Maar er moet toch brood op de plank, is dan de klaagzang. Ook dat bepaal je zelf, vind ik. Je kunt voor de goedbetaalde opdrachten gaan, en je kunt voor het leuke werk gaan. Doorgaans zijn dat gescheiden werelden. Terecht ook. Als saaie dingen slecht betaalden, zou niemand het meer doen. Of zouden er mensen bestaan die echt graag iets doen met het huurwaardeforfait of zich met plezier in het zorgdomein storten?

Het beste devies is om genoeg leuke dingen te doen om het hoofd boven water te houden. Als je het een beetje handig speelt, kun je veel van je dagelijkse kosten via werk gratis krijgen. Ga Ikea-meubelen testen, ga vloggen over restaurants, doe een out-of-the-box brainstorm bij Esprit en misschien zoeken ze bij De Correspondent nog wel een correspondent toiletartikelen. Zorg dat je alles kunt declareren of laat je uitbetalen in natura.

Mocht je heel vervelend werk aangeboden krijgen, dan moet je er gewoon een belachelijk hoge prijs voor vragen. Als jij werk moet doen waar je ziel wordt leeggezogen, kun je er maar beter stinkend rijk van worden.

Zo zie je maar weer dat er niks is om te zeuren. Of dacht jij dat die lui in vaste dienst niets te klagen hadden, met hun verdampte pensioen, de vervelendste manager van kantoor die plots hun leidinggevende wordt, hun verplichte personeelsuitjes naar de steengrill, de promotie die ze alsmaar mislopen, dat eindeloze vergaderen en altijd maar moeten doen wat de baas zegt. Prijs jezelf gelukkig zelfstandige, en draai je nog eens lekker om als de vrouw van de bakker tegen hem zegt dat-ie op moet staan.

Deze zomer vervangt schrijver en journalist Alex van der Hulst columnist Japke-d. Bouma.