Afghanistan

Meer kinderen slachtoffer

Slachtoffers

Door een andere strategie van de Talibaan vallen er meer doden en gewonden onder burgers, vooral kinderen. ‘Beschamend’, vinden de VN.

De aanhoudende gevechten en aanslagen in Afghanistan veroorzaken sinds 2009 steeds meer slachtoffers onder kinderen. Het aantal omgekomen (388) en gewonde kinderen (1121) lag in de eerste zes maanden van dit jaar 18 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar geleden. VN-mensenrechtencommissaris Zeid al-Hussein noemde de cijfers „verontrustend en beschamend”.

Het aantal doden en gewonden onder de burgerbevolking in totaal steeg licht vergeleken met dezelfde periode in 2015, bleek uit cijfers van UNAMA, de VN-organisatie voor hulp aan Afghanistan. Van januari tot juli telde UNAMA 5.166 slachtoffers (1.601 doden en 3.565 gewonden). Een jaar eerder vielen er 1.615 doden en 3.367 gewonden. Tussen begin 2009 en 1 juli van dit jaar zijn er al 22.941 doden gevallen en 40.993 gewonden. Dit weekeinde voerde Islamitische Staat een dubbele aanslag uit op een protestdemonstratie van Hazara’s in de hoofdstad Kabul. Daarbij vielen zeker 80 doden en 231 gewonden. Volgens Ahmed Shuja, die is verbonden aan de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, heeft het hogere aantal slachtoffers onder kinderen te maken met de veranderde strijdwijze van de Talibaan. Hij vertelde het persbureau AP dat ze tegenwoordig vaker gevechten aangaan met regeringstroepen en daarbij soms ook scholen aanvallen en verwikkeld raken in gevechten in woonwijken. Ook de regeringstroepen gaan volgens hem niet vrijuit. Die vuren vaak op de tegenstanders zonder zich te bekommeren om burgers.

Juist de afgelopen paar jaar – na het vertrek van het merendeel van de buitenlandse militairen – is de strijd op veel plaatsen verhevigd en proberen de Talibaan het Afghaanse regeringsleger terug te drijven.