30 jaar cel en tbs voor dubbele moord op vriendin en stiefdochter

De man wurgde zijn vriendin en haar dochter in december.

Foto Roos Koole / ANP XTRA

De rechtbank in Lelystad heeft de 37-jarige Alex L. dinsdag 30 jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd voor doodslag van zijn vriendin en moord op haar dochter eind vorig jaar. De uitspraak is gelijk aan de strafeis van het Openbaar Ministerie (OM).

Bij de strafbepaling is rekening gehouden met de gruwelijke manier waarop moeder en dochter het leven ontnomen is, en het risico dat de dader opnieuw geweld pleegt. In het Pieter Baan Centrum, de psychiatrische observatiekliniek van het Ministerie van Justitie, was vastgesteld dat de man aan een persoonlijkheidsstoornis lijdt. De tbs-behandeling moet voorkomen dat de L. onbehandeld terugkeert naar de maatschappij en moet het risico op herhaling wegnemen.

Ruzie na ontslag

Op een zaterdagochtend in december vertelde L. aan zijn vriendin dat hij ontslagen was en bij haar weg wilde. Daarop kregen de twee ruzie. Vervolgens wurgde de 37-jarige L. zijn 41-jarige vriendin met een touw. Zijn 15-jarige stiefdochter - de dochter van zijn vriendin - werd wakker van het lawaai en kwam naar beneden. L. achtervolgde haar en verkrachtte haar. Een uur later besloot hij haar te wurgen. De lichamen verstopte hij in de kelder.

Ondanks zijn persoonlijkheidsstoornis stelden de psycholoog en psychiater dat L. alleen voor het doden van zijn vriendin verminderd toerekeningsvatbaar was, omdat die doodslag is te verklaren is vanuit zijn persoonlijkheidsstoornis. Voor de moord op en verkrachting van zijn stiefdochter is L. echter wel volledig toerekeningsvatbaar, omdat hij die misdaden met voorbedachten rade pleegde. Ook voor het verbergen van de lichamen en het bezit van kinderpornobezit kan L. geen beroep doen op verzachtende omstandigheden.