24 jaar en boswachter op Terschelling

Droombaan

Staatsbosbeheer kreeg ruim 160 reacties op de vacature.

Illustratie Tomas Schats

Gezocht: een boswachter op Terschelling. Na deze oproep op sociale media liep het storm bij Staatsbosbeheer, de organisatie kreeg maar liefst 160 serieuze sollicitaties binnen. De 24-jarige Iris de Boer kreeg de baan en is nu mede-verantwoordelijk voor het beheer van 9.400 hectare natuur. Hoe was haar eerste werkweek?

Bijzondere beroepskeuze!

„Bij boswachter denken mensen vaak: dat is een mannenberoep. En dat is ook zo, boswachters zijn doorgaans mannen van een wat hogere leeftijd, die het werk al twintig, dertig jaar doen. Veel mensen op mijn opleiding bos- en natuurbeheer beschouwen het als een droombaan: werkgevers als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten zijn favoriet. Maar je moet veel geluk hebben, want er zijn nauwelijks vacatures. Al beginnen die nu vanwege de vergrijzing wel te komen.”

Zoals deze dus, op Terschelling. Wist je meteen dat je wilde solliciteren?

„Ja. Ik kwam altijd graag op de Waddeneilanden. Ik heb vaak gedacht: als ik hier toch zou kunnen werken… De natuur, de weidsheid en het ongerepte spreken me heel erg aan. En de diversiteit: de ene keer loop je over het wad, de volgende keer tussen de weilanden of in de duinen. Wat ik ook leuk vind is de kleinschaligheid van de gemeenschap. Op Terschelling wonen ruim 4.500 mensen, iedereen kent iedereen. Ik ben niet ‘donkergroen’, ik hoef niet de hele dag in mijn eentje door het bos of over de hei te wandelen. Het snijvlak tussen mens en natuur, langs gaan bij een boer bijvoorbeeld, dat vind ik juist het leukste aan dit werk.”

Er waren volgens Staatsbosbeheer meer dan 160 gegadigden voor deze functie. Waarom ben jij het geworden?

„Het eerste waar ze bij Staatsbosbeheer naar kijken is: wie heeft de juiste achtergrond? Daar voldeed ik aan. Daarnaast denk ik dat ik opviel vanwege mijn enthousiasme, en tegelijkertijd rust uitstraal. Ik heb misschien niet zoveel ervaring – ik was hiervoor anderhalf jaar boswachter op de Veluwe en in de IJsselvallei – maar dat was ook niet per se een vereiste. Er is op Terschelling een team van wel veertien vaste medewerkers: kennis overdragen hoort bij dit werk. Dat ik zo jong ben is denk ik alleen maar goed voor de diversiteit binnen het team en de organisatie.”

Lees ook: De boswachter als koppelaar

Hoe was je eerste werkweek?

„Het was een gekke week met veel media-aandacht. Ik heb het eiland verkend en met allerlei mensen kennis gemaakt. Elke maandag hebben we werkoverleg, daarbij worden allerlei zaken besproken. Is er bijvoorbeeld door de brandweer code geel of oranje afgekondigd? Moet er ergens gesnoeid worden? Ik moet dan het overzicht bewaren: welk werk moet waar en wanneer gebeuren? Overigens is het vak van boswachter ook deels een kantoorbaan: plannen lezen, vergaderen met de gemeente of collega’s, facturen betalen – het hoort er allemaal bij.”

Wat verdient een boswachter eigenlijk?

„Dat hangt af van de salarisschaal waarin je zit. Ik weet mijn salaris niet precies uit mijn hoofd, volgens mij is het netto iets meer dan 2.000 euro. Maar het maakt mij eigenlijk niet uit. Ik vind het genoeg voor het werk dat ik doe.”