10 acts op Lowlands om naar uit te kijken

Wat mag je niet missen op Lowlands? De muziekredactie van NRC geeft 10 tips.

De Britse rockband Muse is één van de hoofdacts op Lowlands dit jaar.
De Britse rockband Muse is één van de hoofdacts op Lowlands dit jaar. Foto Paul Bergen / ANP

Muse

Hou van ze of haat ze, maar de Britse progrockers met de hyperventilerende zanger Matt Bellamy brengen hun kritische liedjes over drones en andere moderne ongemakken met de oorverdovende impact van een Joint Strike Fighter in vredestijd.

Hans Teeuwen

De grootste cabaretshow ooit in Nederland vertoond, belooft Teeuwen. Met zijn bigbandproject en liedjesalbum lukte het hem niet wat hij nu in een oogwenk voor elkaar krijgt: een popster worden, op het festival waar comedy tot nu toe nog maar mondjesmaat was doorgedrongen.

Lees ook: Teeuwen razend knap en extreem geestig

Dua Lipa

Elk festival verdient een knipoog naar publieksvriendelijke gebruiksmuziek. De onweerstaanbare radiopop van de Engelse zangeres Dua Lipa komt als geen ander in aanmerking, helemaal van nu en toch ingebed in de jonge traditie van Lana Del Rey en Sia. Dua Lipa is haar echte naam en betekent “liefde”in het Albanees.

King Gizzard and the Wizzard Lizard

Uit de tijdmachine gestapte Australische hippiebende met dwarsfluit en twee drummers, vóór op het podium, brengt progressieve rock in een meeslepende psychedelische maalstroom, alsof King Crimson en Status Quo een monsterverbond zijn aangegaan.

Philip Glass

Minimal music mag het niet meer heten, hoewel componist Glass het genre uitvond. Met zijn dertienkoppig ensemble speelt de 79-jarige coryfee van de modern klassieke muziek live de soundtrack bij de speelfilm Koyaanisqatsi, zelden vertoond in deze bijzondere setting.

LCD Soundsystem

New Yorkse gangmakers van de punkfunk hadden eigenlijk al afscheid genomen, maar keren terug met de stuwende elektrodisco van ‘Daft Punk is Playing at My House’ en misschien zelfs het nieuwe songmateriaal dat bij hun onwaarschijnlijke comeback beloofd werd.

Kamasi Washington

Jazz op Lowlands was er al eerder, maar nog nooit zo expansief als bij de kleurrijke saxofonist en bandleider Kamasi Washington, die speelde met hiphopper Kendrick Lamar maar die ook soulvolle pop en zelfs een vleugje easy listening niet uit de weg gaat.

Lees ook: ‘Al mijn frustraties zitten in de muziek’

De Staat

Nijmeegs new wave-discomonster speelt deze zomer op praktisch alle Europese festivals en werkt met veel flair en hypnotiserende ritmes toe naar dé live-act van dit seizoen: het publiek dat zich naar het voorbeeld van de videoclip van ‘Witch Doctor’ rond zanger Torre Florim drapeert in de grootste mensenspiraal ooit in een mosh pit vertoond.

Lees ook: Het publiek is een draaikolk

The Avalanches

Hun comeback zestien jaar na het onvolprezen debuut mag spectaculair zijn; de muziek van het Australische producerscollectief op hun tweede album Wildflower klinkt vertrouwd in de zin dat ze hun dansbare “plunderphonics” nieuwe kleur geven en nieuwe richtingen in stuwen.

Ry X

Aussies roeren zich veelvuldig op Lowlands. Ry Cuming alias Ry X koos Jeff Buckley als zijn grote voorbeeld voor subtiele muziek die inmiddels aan epigonisme is ontstegen. Cuming betovert met fluisterzachte soundscapes waarin zijn stem één van de instrumenten is.