Zwakke berisping buurlanden over rol China in Zuid-Chinese Zee

De uitspraak van Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag wordt niet genoemd in een gezamenlijke verklaring.

Een ongedateerde foto verspreid door het Chinese persbureau Xinhua. We zien een Chinees gevechtsvliegtuig boven een eiland in de de Zuid-Chinese Zee.
Een ongedateerde foto verspreid door het Chinese persbureau Xinhua. We zien een Chinees gevechtsvliegtuig boven een eiland in de de Zuid-Chinese Zee. Liu Rui / AP

China komt weg met een zwakke berisping van de ASEAN, een economisch en politiek samenwerkingsverband van landen in Zuidoost-Azië, over haar territoriale uitbreiding in de Zuid-Chinese Zee. Het gebrek aan stevige kritiek wordt als diplomatieke overwinning voor China beschouwd.

Na onderhandelingen kwamen de ministers van Buitenlandse Zaken van de tien leden van de ASEAN met een verklaring waarin vrede en stabiliteit in de Zuid-Chinese Zee wordt bepleit. Dat het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag eerder deze maand oordeelde dat China juridisch gezien geen aanspraak kan maken op het grootste deel van de Zuid-Chinese Zee, wordt niet genoemd in de verklaring. China wees deze juridische uitspraak eerder af.

Oordeel Hof van Arbitrage

De Filippijnen hadden zich in 2013 tot het Haagse Hof van Arbitrage gewend; China zou in strijd met het internationale zeerechtverdrag handelen. Het land verhoogt bijvoorbeeld rotspunten tot kleine eilandjes en doet uitgebreide militaire oefeningen in de zee. De Filippijnen hadden naar aanleiding van het oordeel ASEAN gevraagd om stevige kritiek op Beijing. China wist haar standpunt door te drukken met hulp van Cambodja en Laos.

In de ASEAN, in 1967 opgericht, zijn Vietnam, Brunei, Laos, Cambodja, Myanmar, Indonesië, Maleisië, Singapore, Thailand en de Filippijnen vertegenwoordigd.

Lees ook: China bouwt Zuid-Chinese Zee vol, terwijl buurlanden steggelen

De Zuid-Chinese Zee is een zeer strategisch gebied. Er varen veel koopvaardijschepen doorheen, er kan worden gevist en olie en gas kan worden gewonnen uit de zeebodem. Behalve de Filippijnen en China maken onder meer ook Vietnam en Brunei aanspraak op delen van de zee.