Zeker veertien doden bij bomaanslag bij Bagdad

Er raakten meer dan dertig mensen gewond. Het dodental zal nog stijgen omdat meerdere gewonden in kritieke toestand verkeren.

Foto van 24 juli. Iraakse veiligheidstroepen houden de wacht op de plaats van een eerdere zelfmoordaanslag.
Foto van 24 juli. Iraakse veiligheidstroepen houden de wacht op de plaats van een eerdere zelfmoordaanslag. Foto Sabah Arar / AFP

Een autobom ten noordoosten van Bagdad heeft maandag zeker aan veertien mensen het leven gekost. Bij de aanslag raakten meer dan dertig mensen gewond, meldt persbureau Reuters op basis van politie- en ziekenhuisbronnen. Het dodental zal echter nog stijgen omdat meerdere gewonden in kritieke toestand verkeren.

De verantwoordelijkheid voor de explosie is nog niet opgeëist, maar in het gebied, vijftig kilometer van de hoofdstad, pleegt Islamitische Staat (IS) geregeld aanslagen. Een dag eerder vielen bij twee bomaanslagen zeker zeventien doden. Een zelfmoordterrorist blies zichzelf op bij een drukke controlepost bij de shi’itische wijk Kadhimiyah. Daarbij kwamen drie politiemensen en acht burgers om het leven, nog eens dertig anderen raakten gewond. De aanslag werd direct opgeëist door IS.

Bij een tweede aanslag op een markt in Abu Ghraib kwamen drie omstanders om en elf anderen raakten daarbij gewond.

IS verliest terrein, kiest voor aanslagen

Drie weken geleden vond de dodelijkste aanslag sinds 2003 plaats. Bij twee aanslagen in Bagdad kwamen 281 mensen om het leven. In de wijk Karrada bracht een terrorist een bom tot ontploffing in een populaire winkelstraat. IS eiste de aanslag op. In de wijk al-Shaab ging een autobom af en daarbij vielen vijf doden.

Deze twee bomaanslagen vonden plaats een week nadat IS uit de Iraakse stad Falluja verdreven werd. De terreurorganisatie verliest meer terrein, naast Falluja ook Ramadi, en kiest steeds vaker voor aanslagen zoals deze. Dat liet de Iraakse politicus Mowaffak Baqer al-Rubaie weten aan Al-Jazeera. Volgens Al-Rubaie is de terreurorganisatie erg wanhopig over het verlies van moraal van haar strijders:

Lees meer over hoe Irak dertien jaar na de invasie verscheurd, verwoest en getraumatiseerd is: Irak kan geen kant op