Steelt Zara ontwerpen van designers? Kijk en oordeel zelf

“Het gegeven dat grote bedrijven met veel macht ons werk overnemen in plaats van dat ze ons werk geven, is ondraaglijk”, zegt Coucou Suzette.

Drieëntwintig illustrators, designers en kunstenaars van over de hele wereld kloppen aan de deur van Mango en modeketen Inditex, met daaronder de merken Zara, Stradivarius, Pull&Bear en Bershka. Hun werk is gestolen. In sommige gevallen gaat het om het idee voor een plaatje, soms zijn de designs tot in de detail nagemaakt. Voor zover bekend zijn 36 designs overgenomen door de modeketens. Zara ontkent het plagiaat in alle toonaarden. Kijk mee en oordeel zelf.

Een half jaar geleden kwam de Franse Juliette Mallet (bekend onder de naam Coucou Suzette) er achter dat Zara, Mango, Bershka en Stradivarius twee van haar ontwerpen hadden gekopieerd.

Ze besloot een advocaat in de arm te nemen, maar het stopte niet. “Voor zover nu bekend, heeft Zara mijn werk zeven keer overgenomen. Afgelopen zondag hoorde ik dat Mango een design van mij heeft gekopieerd.”

De meeste artiesten zijn kleine zelfstandigen en het is daarom erg moeilijk om er van te kunnen leven, weet Mallet. “Het gegeven dat grote bedrijven met veel macht ons werk overnemen in plaats van dat ze ons werk geven, is ondraaglijk. Het feit dat ze het veel goedkoper verkopen dan wij, maakt het nog oneerlijker.”

Ontwerpers uit de Verenigde Staten, Canada, Australië, Frankrijk, Mexico, het Verenigd Koninkrijk en Zweden zijn boos en startten een Instagramaccount om te laten zien hoe hun werk overgenomen is.

Het werk van de advocaat heeft tot op heden niets opgeleverd. Zara reageerde als volgt:

“Wij verwerpen de claims. Het gebrek aan onderscheidend vermogen maakt het erg moeilijk om te zien hoe een groot deel van de wereldbevolking het design met Tuesday Bassen [de naam van de ontwerper, red.] associeert.”

Het originele ontwerp groot, de kopie rechtsonder