Amerikaanse provider Verizon koopt webdiensten Yahoo

Er wordt 4,8 miljard dollar betaald voor de online gigant.

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie Denis Balibouse / Reuters

De Amerikaanse provider Verizon heeft een overnamedeal gesloten met de online gigant Yahoo. Dat meldt Verizon op de website. Met de fusie, waarbij de kernactiviteiten en het vastgoed van Yahoo worden overgenomen, is een kleine 4,8 miljard dollar gemoeid (ongeveer 4,4 miljard euro).

Het resterende deel van Yahoo is de holding waarin een aanzienlijk belang in de Chinese uitbater van internetbazaar Alibaba is ondergebracht, net als Yahoo Japan en een aantal patenten. Die hebben samen een marktwaarde van ruim 40 miljard dollar.

Lees ook: Splitsing lijkt laatste stuiptrekking van Yahoo

Verizon kan door de overname beter concurreren met branchegenoten als AT&T. Het telecombedrijf is een van de grootste aanbieders van mobiele telefonie in de VS en biedt ook internet en televisie aan.

Lees ook: Drie redenen waarom Verizon Yahoo koopt

Internetpionier

Het gaat al lange tijd niet goed met Yahoo, een van de oudste grote internetmerken. Adverteerders kiezen steeds vaker voor Google en Facebook, bedrijven met meer marktaandeel in de advertentiemarkt. In het eerste kwartaal van dit jaar daalde de omzet met achttien procent naar 859 miljoen dollar. In februari werd bekend dat 15 procent van het personeelsbestand moest vertrekken, dat ging om 1.500 banen. Eerder aasde ook Google op Yahoo, net als de Britse tabloid Daily Mail.

Lees ook: Het in de etalage staande Yahoo ziet omzet nog verder kelderen

Techredacteur Marc Hijink schreef eerder over Yahoo:

“Yahoo is de V&D van het web: een portal, waar net als in een warenhuis voor elk wat wils te vinden is. Eén plek om te zoeken, nieuws en mail lezen, te gamen of video’s te bekijken – vaak geproduceerd door een eigen ploeg van schrijvers en tv-makers. Zo’n breed opgetuigde staf, daar red je het niet mee in de strijd om de advertentiedollars.”

Poging door Microsoft

In 2008 deed Microsoft nog een poging om Yahoo over te nemen voor 44 miljard dollar. Dat bod werd destijds afgewezen door Yahoo.