Wolfgang Niersbach geschorst door ethische commissie FIFA

Hij zou mogelijke misstanden rondom het binnenhalen van het WK voetbal in 2006 voor Duitsland niet hebben gemeld.

Oud-voorzitter van de Duitse voetbalbond Wolfgang Niersbach.
Oud-voorzitter van de Duitse voetbalbond Wolfgang Niersbach. Foto Michael Sohn / AP

Wolfgang Niersbach is per direct door de ethische commissie van de FIFA voor een jaar geschorst van alle aan voetbal gerelateerde activiteiten. De voormalige voorzitter van de Duitse voetbalbond wordt verweten dat hij mogelijke misstanden rondom het binnenhalen van het WK voetbal in 2006 niet heeft gemeld. Dat heeft de FIFA maandag bekendgemaakt.

Dat betekent nog niet dat Niersbach schuldig is bevonden aan omkoping. In de FIFA-verklaring van maandag staat te lezen:

“Bij de huidige zaak is niet gekeken naar mogelijke overtredingen van de ethische code van de FIFA met betrekking tot mogelijke gevallen van omkoping of corruptie inzake het toekennen van het wereldkampioenschap in 2006. Er is slechts geëvalueerd of meneer Niersbach op de hoogte was van de genoemde incidenten en dat hij gefaald heeft om die tijdig aan de ethische commissie van de FIFA te melden.”

Twee jaar voorgesteld

Eerder gaf de ethische commissie aan Niersbach voor twee jaar te willen schorsen. Hij zou op de hoogte zijn geweest van verdachte betalingen rond de toewijzing van het WK voetbal aan Duitsland in 2006. Na de commotie vertrok Niersbach als voorzitter van de Duitse voetbalbond. Wel bleef hij aan als vooraanstaand bestuurder bij de FIFA.

De eerste berichten over verdachte geldstromen kwamen vorig jaar via het Duitse tijdschrift Der Spiegel naar buiten. Via creatieve omwegen werd 10 miljoen Zwitserse frank doorgesluisd naar een rekening in Qatar, die bleek toe te behoren aan Mohamed bin Hammam. Hij was meer dan vijftien jaar een hoogwaardigheidsbekleder binnen de FIFA, totdat hij levenslang geschorst werd vanwege omkoping.

Lees ook: Tijdlijn FIFA: hoe schandalen de wereldvoetbalbond achtervolgen

‘Niersbach liegt’

In 2006 kreeg Duitsland nipt het WK toegewezen. Niersbach zegt dat dit eerlijk is verlopen. De voormalige president van de Duitse voetbalbond Theo Zwanziger zegt dat Nietsbach liegt en dat er wel degelijk sprake was van corruptie bij de toekenning.

In maart opende de wereldvoetbalbond een onderzoek naar omkoping rondom het WK-bid. Daarbij wordt ook oud-voorzitter van het FIFA-organisatiecomité Franz Beckenbauer onderzocht.