Wie was Mohamed Labouiej Bouhlel, de aanslagpleger van Nice?

The New York Times tekende een profiel van Bouhlel op. Hij bleek narcistisch, agressief en psychotisch.

Bouhlel, links, in 2010.
Bouhlel, links, in 2010. Foto: still uit video via AP Photo

Mohamed Lahouaiej Bouhlel reed op de Franse nationale feestdag met een vrachtwagen in op een mensenmassa die op de boulevard van Nice bijeen was gekomen om het vuurwerk te bekijken. Daarbij overleden 84 mensen en raakten honderden gewond. De grote vraag was meteen: wie doet nou zoiets? The New York Times maakte een profiel van de Frans-Tunesische aanslagpleger.

Lees ook over Bouhlel: Was dader Nice jihadist, gestoord of allebei?

Andere werkelijkheid

Bouhlel bleek last te hebben van een scala aan psychische problemen. Hij was narcistisch, agressief en had, volgens zijn psychiater, ‘een vertekend beeld van de werkelijkheid’. Die psychiater zag hij omdat hij last had van psychoses.

De man, die op 31-jarige leeftijd de aanslag in Nice pleegde, groeide op in het Tunesische Msaken in een relatief welvarend gezien. Op zijn zestiende werd hij het huis uitgezet door zijn ouders die doodsbang voor hem waren. Een paar jaar later namen zij hem mee naar een psychiater, die hem medicijnen tegen psychoses, kalmeringsmiddelen en anti-depressiva gaf.

Lees ook over de motieven van terroristen: Terroristen zijn niet gek. Maar wat dan wel?

Hij greep een door zijn familie gearrangeerd huwelijk met een Tunesische vrouw die in Frankrijk woonde aan als een kans om Tunesië te verlaten. Kort nadat hij een verblijfsvergunning kreeg, veranderde zijn gedrag. Hij sloeg zijn vrouw, die vreesde voor het leven van haar kinderen en een echtscheiding aanvroeg. De advocaat van zijn ex-vrouw beschreef Bouhlel als narcistisch.

Womanizer

Bouhlel stond niet bekend als een vrome moslim. Zijn broer vertelde dat hij rookte, varkensvlees at en “niet eens bad”. Hij werd vaak gezien op salsafeestjes en creëerde zelfs een nep-Facebookaccount waarop hij zich voordeed als een vrijgezelle salsa-hoogleraar. Hij had afspraakjes met verschillende, soms wel twintig jaar oudere, vrouwen. The New York Times-journalisten spraken met een 55-jarige vrouw die Bouhlel kende van het salsadansen. Ze vertelde gechoqueerd te zijn toen ze erachter kwam dat de man met wie zij danste, die zijn privéleven stilhield, de gruwelijke aanslag in Nice had gepleegd.

De Frans-Tunesiër verdiepte zich daags voor de aanslag wel wat meer in de islam: hij zocht bijvoorbeeld naar informatie over de Ramadan en het Suikerfeest. Maar is dat een bewijs van een snelle radicalisering?

Lees het hele profiel van Bouhlel, Years Before Truck Rampage in Nice, Attacker Wasn’t ‘Living in the Real World’, op de website van The New York Times (leestijd 10 minuten, 2.100 woorden).