Waarom Erdogan de gebeten hond is? Omdat hij moslim is

Opinie Erdogan is volgens complotdenkers de belichaming van het absolute kwaad. Omdat hij moslim is, schrijft Dyab Abou Jahjah. „Islamofobie heeft alle kenmerken van antisemitisme.”

Een Palestijnse vrouw demonstreert tegen de coup in Turkije en laat een portret van Erdogan zien
Een Palestijnse vrouw demonstreert tegen de coup in Turkije en laat een portret van Erdogan zien Foto AFP

Erdogan, die ‘geitenneuker’ weet u wel, zou een coup hebben georganiseerd om zijn eigen macht in Turkije te versterken. Dat beweren in ieder geval sommige (opinie)artikelen in mainstream media. „Het ziet er naar uit dat de coup door president Erdogan zelf in scène is gezet met de bedoeling om nog meer macht naar zich toe te trekken”, schreef bijvoorbeeld een VRT-journalist op deredactie.be. ‘Complotdenkers claimen dat machtsgreep werd gefaked door Erdogan’, kopte The Independent.

Ik waardeer de rehabilitatie van de complottheorie in sommige media, het zal vermakelijke artikelen en nieuwsitems opleveren. Maar het is een opmerkelijke ontwikkeling. Vooral omdat het hier weer gaat over een moslimleider die de belichaming van het absolute kwaad wordt. De complotliefhebbers hadden de Egyptische president Al-Sisi kunnen kiezen, een bloedige putschist en moordenaar. Ze hadden de koning van Saoedi-Arabië kunnen kiezen, een land waar meer onthoofdingen plaatsvinden dan bij IS, waar een vrouw geen auto mag rijden, waar een gedicht je je leven kan kosten en waar verkiezingen niet eens bestaan. Maar neen, zij zijn beide onze bondgenoten.

Al is Erdogan democratisch verkozen en heeft hij net een bloedige coup overleefd met steun van het volk, ze maken van hem de belichaming van het kwaad. Hij heeft een grote mond en durft af en toe wat tegenwicht te bieden aan Europa. Daarom is hij het prototype van de man die het met geiten doet.

Lees ook de boeiende longread over Erdogan, de eeuwige straatvechter

Complottheorieën waar moslims de hoofdrol in spelen waren nog het enige element dat ontbrak om de islamofobische theorie te vervolmaken. Islamofobie heeft nu alle kenmerken van antisemitisme: het idee dat een Ander tussen ons leeft, die – als een paard van Troje – parasiteert op onze maatschappij en verderf en verloedering veroorzaakt, om op het juiste moment de macht te kunnen grijpen. Islamofobie is antisemitisme 2.0. Het is nu dus afwachten tot iemand een document ‘ontdekt’ waarin moslimwijzen protocollen hebben neergepend voor hun plannen voor werelddominantie. Dus ja, de huidige opwaardering van de complottheorie is in die context een verontrustende ontwikkeling. Maar niet alleen is de moslim de nieuwe ‘Jude’. Hij is tegelijkertijd zijn antithesis, de nieuwe ‘nazi’.

Islamofobie is zo venijnig dat het bijna alle negatieve stereotyperingen over ‘de Jood’ terug in het leven heeft geroepen en geprojecteerd heeft op ‘de Moslim’, en tegelijkertijd, ook alle angsten van het fascisme en het nazisme. Het zit allemaal ingekapseld in de islamofobische pil die systematisch wordt geserveerd door extreem-rechts, maar soms ook door de gevestigde orde.

Het feit dat moslimnazi’s echt bestaan, ik heb het over IS, helpt natuurlijk niet. Ze zijn wel een nietige minderheid, maar een nietige minderheid van anderhalf miljard mensen is in absolute cijfers behoorlijk groot.

Dat versterkt de theorie dat moslims er allemaal op uit zijn om de rest van de wereld uit te roeien. Dat eenderde van de slachtoffers van de aanslag in Nice moslims waren, zoals ik in de New York Times las, en dat 95% van de slachtoffers van IS moslims zijn en dat 99% van de strijders tegen IS moslims zijn, kan deze complottheorie niet ontzenuwen.

De houding tegenover Erdogan is een schoolvoorbeeld. Ik was nooit fan van de man, en ik zal het niet snel worden. Hij is rechts, conservatief, neo-liberaal, autoritair, houdt Turkije in de NAVO en onderhoudt relaties met Israël. Dat vind ik allemaal verwerpelijk. Maar – het spijt me dat ik het zeggen moet – hij is democratisch verkozen en blijft binnen de kaders van de rechtsstaat opereren ook al durft hij af en toe deze rechtsstaat tot het uiterste te stretchen.

Maar zeker na een coup die zo bloedig is, moet dit niemand verrassen, rekening houdend met het feit dat Turkije een lange en traumatisch geschiedenis heeft met bloedige militaire coups. En dat de AKP, ondanks alles, de meest democratisch regering heeft geproduceerd die Turkije ooit heeft gekend. Dat is op zich niet glorieus, en de Turkse democratie is niet te vergelijken met pakweg de Zweedse, maar wel bijvoorbeeld met die van de Verenigde Staten als het gaat om het autoritair presidentieel systeem dat daar heerst en dat Erdogan duidelijk inspireert (trouwens, de huidige purge van de Gülenisten lijkt verdacht veel op het McCarthy-isme, de heksenjacht op de communisten in de VS). Erdogan wil ook ‘commander in chief’ worden en wil af en toe triggerhappy de vijanden van zijn land, ‘de terroristen’, uit hun schuilplaats ‘out-smoken’ en met ze afrekenen.

Toch is deze ‘geitenneuker’ in de ogen van de complotliefhebbers gevaarlijker dan de VS, ook al heeft hij nog geen enkele oorlog buiten zijn nationale grenzen gevoerd. En toch – toch is hij gevaarlijker en agressiever. Waarom? Omdat hij het met geiten doet. Hij is ook gevaarlijker dan Netanyahu, de premier van Israël, die honderden Palestijnse kinderen opsluit zonder proces (‘Kinderen achter tralies: Israëls willekeurige arrestaties van Palestijnse minderjarigen’, was een paar jaar geleden de kop boven een artikel in Der Spiegel). Om maar te zwijgen over de duizenden volwassenen. En die honderden kinderen, met een expressticket richting Allah stuurde tijdens de aanval op Gaza, terwijl hij de etnische zuivering van Palestina verder doorzet met zijn nederzettingenpolitiek.

Erdogan is erger en gevaarlijker dan deze man, want hij stuurt aanhangers van Fethullah Gülen naar huis, en schorst ze van hun werk. Netenyahu leidt dus een democratie en Erdogan is een dictator. Waarom? Omdat Erdogan het met geiten doet.

Er bestaan weinig mensen die het morele gelijk hebben om op een geloofwaardige manier kritisch te zijn over Erdogan. Dat zijn mensen die op alle fronten consequent denken: kolonialisme, racisme, burgerrechten in de VS en Europa, Palestina, Syrië, Rusland, etc. Die mensen bestaan, maar ze zijn met weinig. En de Europese regeringen en de meeste Europese politieke partijen behoren niet tot hen. Ook de meerderheid van de openbare opinie niet. Wanneer ze Erdogan als dictatoriaal wegzetten, doen ze dat niet uit liefde voor democratie, maar uit haat voor mannen die het met geiten doen, mannen zoals Erdogan, maar ook zoals ik en velen anderen, met een big mouth en een attitude. Ze zijn dan zoals voorstanders van verkrachting die over het feminisme prediken. Domme geiten.