Vriend schutter München vrijgelaten

De 16-jarige jongen werd zondag aangehouden.

Een man bidt bij een zee van bloemen en kaarsen die zijn neergelegd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de schietpartij in München.
Een man bidt bij een zee van bloemen en kaarsen die zijn neergelegd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de schietpartij in München. Foto Peter Kneffel / dpa / AP

De zestienjarige vriend van de schutter die in München negen mensen doodschoot is maandag weer op vrije voeten gesteld. Dat schrijven Duitse media. De jongen werd zondag aangehouden omdat hij zou hebben geweten van de moordplannen van Ali David Sonboly, maar dit niet aan de politie had gemeld.

Volgens de onderzoeksrechter zouden er geen gronden zijn om de jongen nog langer vast te houden. Sonboly en de 16-jarige jongen ontmoetten elkaar vorig jaar toen ze allebei psychiatrisch behandeld werden. Laatstgenoemde zou hebben geweten dat Sonboly de Noorse moordenaar Anders Breivik bewonderde. Ook zou de latere schutter hebben gezegd dat hij “mensen haatte” en zouden ze hun enthousiasme voor schietspellen hebben gedeeld.

Tegenstrijdige verklaringen

Hoewel de rechter vond dat de jongen eerder aan de bel had mogen trekken, was er geen reden om hem nog in hechtenis te houden. Hij meldde zich na de schietpartij in München zelf bij de politie. Agenten hebben de jongen tijdens zijn arrestatie ondervraagd over zijn band met de dader. Onderzoek toonde aan dat zijn verklaringen tegenstrijdigheden bevatten.

Sonboly had geen banden met een terroristische beweging, maar koesterde een fascinatie voor zogeheten high school shootings. Ook bewonderde hij Anders Breivik en pleegde hij zijn massamoord precies vijf jaar nadat de Noor 77 mensen doodschoot in Oslo en op het eiland Utøya. Sonboly pleegde zelfmoord na de schietpartij.