Voorzitter Democraten weg na rel over gehackte e-mails

VS

Rusland zou achter hack van mails zitten om Donald Trump te helpen.

De voorzitter van de Democratische Partij, Debbie Wasserman Schultz, treedt af wegens een schandaal met uitlekken van e-mails, waar Moskou achter zou zitten. Uit de mails blijkt dat de partijtop Bernie Sanders, concurrent van presidentskandidaat Hillary Clinton, wilde tegenwerken. De Democratische campagnemanager Robby Mook zei in een interview met CNN dat Rusland achter het lek zou zitten. De Russen zouden op die manier de meer pro-Russische Republikein Trump hebben willen helpen aan de overwinning.

In de meer dan 19.000 berichten die afgelopen week via WikiLeaks naar buiten kwamen, blijkt dat de democratische partijtop, het Democratische Nationale Comité (DNC), een duidelijke voorkeur had voor Hillary Clinton boven Bernie Sanders. Bovendien zou de partijtop plannen hebben beraamd Sanders’ campagne te dwarsbomen en denigrerend over hem hebben gesproken. Daarmee overtrad de partij de regel dat zij neutraliteit moet betrachten in de verkiezingsstrijd tussen eigen kandidaten.

Partijvoorzitter Wasserman Schultz maakte zondag bekend na de Democratische conventie af te zullen aftreden.

„Er is bewijs dat Russische state actors bij DNC hebben ingebroken, de e-mails hebben gestolen en volgens experts hebben geopenbaard met als doel Donald Trump te helpen”, zo verklaarde campagnemanager Mook. Door de Democraten zwart te maken bij de kiezer zouden de Russen Trump, die in zijn campagne belooft de betrekkingen met Rusland aan te zullen halen, hebben willen helpen. Eerder zei Poetin Trump „zeer getalenteerd” te vinden. Mook zei het geen toeval te vinden dat de compromitterende e-mails juist aan de vooravond van de Democratische Conventie naar buiten werden gebracht.

Vorige maand zou het DNC een Amerikaans bedrijf in cyberveiligheid, CrowdStrike Inc. genaamd, hebben verzocht om een eventueel lek in de digitale systemen te onderzoeken. CrowdStrike liet na onderzoek weten bewijs te hebben gevonden dat twee Russische hackersgroepen betrokken waren bij de aanval.

Trump’s campagneteam wees de beschuldigingen resoluut van de hand met de opmerking dat de Democraten „tot alles bereid zijn om maar te winnen”. Trump zelf deed Mook’s beschuldiging af als „een grap”.

Veiligheids- en inlichtingendiensten vergaderden al voor de WikiLeaks-publicatie in het Witte Huis over het lek. Indien waar, zou het de eerste keer zijn dat de Russische overheid zo probeert de verkiezingen te beïnvloeden, aldus analisten

Hillary Clinton pagina 12
    • Eva Cukier