Vijfde geworden, ofwel ‘saaie wedstrijd’ voor Verstappen

Formule 1

Max Verstappen – „ik rijd als een omaatje” – werd vijfde in de GP van Hongarije, het circuit dat de familie goed ligt. Hamilton won en staat nu eerste in het WK-klassement.

Foto Darko Vojinovic/AP

In ronde acht meldt Max Verstappen zich via de boordradio bij de teamleiding van Red Bull. „Ik rijd als een omaatje”, roept hij, in vierde positie. In Verstappens belevingswereld gaat het al snel te langzaam. De indirecte boodschap: hij wordt in zijn ogen opgehouden door zijn Australische teamgenoot Daniel Ricciardo die voor hem ligt, vindt dat hij sneller is en probeert de Red Bull-leiding te bewegen hem erlangs te laten.

Maar dat gebeurt niet. Verstappen zit gevangen in de beginfase van de GP van Hongarije op de Hungaroring, ten noorden van Boedapest. Hij blijft in het vervolg opgesloten, jojoënd tussen plaats vier, vijf en zes. Hij komt niet in de buurt van het podium, voert een subtopgevecht op een circuit waar de inhaalmogelijkheden beperkt zijn. „Je kan geen kant op”, zegt Verstappen na afloop voor de camera, nog vol adrenaline.

Conclusie, na een weinig spectaculaire en voor Verstappen frustrerende middag: vijfde. „Het is balen hoe het gelopen is.” De twee pitstops van Verstappen pakken ongelukkig uit, de timing is slecht. Na de eerste stop komt hij op plek zes „vast te zitten” achter de Ferrari van Kimi Raikkonen. En na de tweede stop zwemt hij „in niemandsland”, zegt Verstappen. Dan, met een lachje: „Eigenlijk was het een heel saaie wedstrijd.”

Intense strijd

Meest verheffend is zijn intense strijd in de laatste twintig ronden met Raikkonen. Die jaagt op de vijfde plek van Verstappen – vergelijkbaar met het man-tegen-mangevecht tussen de twee in Spanje en Oostenrijk.

Verstappen toont zich andermaal de verdedigingskunstenaar, remt laat voor de bochten, houdt strak zijn lijn en wint de slag van de twee keer zo oude Fin – die Verstappen nog licht toucheert en daarbij zijn vleugel beschadigt. Mooi gevecht? Verstappen schudt het hoofd: „De vijfde plek maakt me geen zak uit.”

Het tekent de ijver bij Verstappen. Hij rijdt voor niets minder dan het podium, opgeklommen als hij is in het Formule 1-pantheon, na zijn promotie naar Red Bull en zijn eerste GP-overwinning in mei in Barcelona.

Hij is met die zege en twee tweede plaatsen opgerukt in de rangorde van Red Bull. Met hem erbij vormt het Oostenrijkse team dit seizoen weer een serieuze concurrent voor Ferrari (één punt achter in het teamklassement) en deelt het plaagstootjes uit aan het heersende Mercedes.

Tot de GP van Hongarije had Verstappen de overhand op teamgenoot en beoogd kopman Ricciardo, die zijn laatste grandprixzege in augustus 2014 behaalde. Dat is het duel op de achtergrond op de Hungaroring; de strijd der teamgenoten. Met zijn derde plaats houdt de 27-jarige Ricciardo – die sinds 2014 rijdt voor Red Bull – nieuwkomer Verstappen achter zich en wordt het evenwicht in het team weer wat hersteld.

Ricciardo kon een succesje goed gebruiken. „Ik ben vooralsnog alleen bang voor slangen en haaien”, zei de Australiër zondag voor de race in een interview met de NOS. „Maar als de steile lijn nog een tijd zo doorgaat, heeft het leeuwendeel van de coureurs reden om zich ernstig zorgen te maken. Wat Max doet, is bijna angstaanjagend.”

De Hungaroring is historisch grondgebied voor de Verstappen-familie. Vorig jaar imponeerde Max hier nog in de langzamere wagen van Toro Rosso met een vierde plaats – destijds zijn beste resultaat ooit. En in zijn debuutjaar 1994 werd zijn vader Jos derde in Hongarije. Nu voelt plek vijf voor Max als een teleurstelling.

Mercedes domineert

Mercedes bevestigt de ijzeren dominantie met de zege van Lewis Hamilton en de tweede plaats voor Nico Rosberg. Daarmee neemt de Brit de leiding in het WK-klassement over van zijn Duitse teamgenoot – waarmee hij de afgelopen races meerdere keren botste. Er wacht een mooi twist om de wereldtitel tussen de twee. Hamilton leidt met 192 tegen 186 punten voor Rosberg, met nog tien races te gaan.

Verstappen staat zesde in het klassement, met een te overbruggen achterstand van vijftien punten op nummer drie Ricciardo. Volgende week is de GP van Duitsland op het circuit van Hockenheim. Opdracht: weer rijden als een beest, niet als een omaatje.