38 doden bij brand op Madagascar

Een grote brand brak uit in een compound op het eiland. Zestien kinderen kwamen om.

Huizen op het platteland van Madagaskar (niet het huis waar de brand plaatsvond).
Huizen op het platteland van Madagaskar (niet het huis waar de brand plaatsvond). Foto NH53 / CC-BY

Bij een grote brand op Madagascar zijn zaterdagnacht 38 mensen om het leven gekomen, onder wie 16 kinderen. Dat meldt persbureau AFP. Het gebeurde in het dorp Ambalavato, zo’n 500 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Antananarivo.

De brand brak uit in een huis dat net gerenoveerd was. Om die renovatie te vieren werd er een feest gevierd, waarbij een oven in de tuin stond. Door de wind sloeg het vuur uit deze oven eerst over op een strohut en vervolgens op het rieten dak van het huis. Vanwege het feest waren er veel familieleden aanwezig.

Dodelijk ontwerp

Van de 39 aanwezigen in de compound wist alleen een 14-jarige jongen te ontkomen. Hij sprong uit een raam op de eerste verdieping van het huis. Vanwege de onveiligheid in de regio had het huis op de begane grond zeer smalle ramen. Zo kunnen dieven niet binnenkomen, maar het ontwerp bleek voor veel van de gasten fataal.

Dorpelingen probeerden de ingesloten familieleden te bevrijden, maar kregen de voordeur niet open. Die opende naar binnen, maar doordat slachtoffers er tegenaan waren gevallen werd de deur dichtgedrukt.

Op het Malagassische platteland komen rieten daken veel voor, waardoor vaak brand ontstaat. Bij het dorp waar de brand plaatsvond, diep in het binnenland van Madagascar, is geen brandweerstation in de buurt.

De locatie van de brand: