De Thuiskok: Een kookboek voor culinaire barbaren

©

Mensen die zeggen dat ze „nog geen ei kunnen bakken” heb ik nooit helemaal serieus genomen. Ten eerste omdat ik niet begrijp hoe ze in leven kunnen blijven terwijl ze niet kunnen koken, en ten tweede omdat ik niet snap dat je niet zoiets simpels kan als een ei bakken.

Maar ik heb ze in levende lijve gezien, deze culinaire barbaren. Een huisgenoot in mijn studententijd wist het keer op keer klaar te spelen krieltjes te laten verbranden, waardoor we altijd aan tafel gingen met patat uit de snackbar. En een andere jongen wist van pasta met mosterdsaus mosterdsoep met schelpjes te maken nadat hij een hele pot mosterd in de saus verwerkte. Voor deze jongens, en voor al die andere ‘kooknoobs’, lijkt Het allermakkelijkste kookboek ter wereld te zijn gemaakt. In Frankrijk, toch een land van culinaire grootheden, was het boek een groot succes. Auteur Jean-François Mallet is chef, foodstylist en culinair fotograaf. Mallet had er genoeg van dat iedereen altijd tegen hem zei dat er zogenaamd geen makkelijk kookboek bestaat. En dus besloot hij een boek te maken met bijna tweehonderd eenvoudige recepten waarbij niet meer dan zes ingrediënten worden gebruikt en elke bereidingswijze slechts drie stappen kent.

De ingrediënten zijn gefotografeerd, handig voor degenen die kruiden door elkaar halen, en ook het eindresultaat van elk recept is in beeld gevangen. Het lijkt daardoor bijna een soort plaatjesboek voor kinderen.

De recepten zijn echter allesbehalve van het niveau kindermenu. Ook met simpele stappen en weinig ingrediënten kun je gevulde pijlstaartinktvis, boeuf bourguignon of zeeduivel met cider en ham maken, laat Mallet zien. Niet alle combinaties die hij voorstelt lijken mij even lekker – ik heb zo mijn vraagtekens bij pasta met asperges en sinaasappel – maar Mallet lijkt mij verder in zijn missie geslaagd te zijn: van elk gerecht denk je ‘dit kan ik maken’.

Hoewel het boek er mooi uitziet dankzij de harde, zwarte kaft en door het dikke papier en de bijna vierhonderd pagina’s een fors formaat heeft, is het wel echt een kookboek. Er staan geen verhaaltjes, tips of zelfs hoofdstukpagina’s in. De indeling vind je pas achterin terug. Dat is enigszins onoverzichtelijk, maar niet onoverkomelijk. Zo weinig mogelijk afleiding, lijkt het devies te zijn geweest. Je moet gewoon beginnen met koken.