Russische sportminister wil atleten alsnog op Spelen

De Russische minister heeft een brief naar IAAF-voorzitter Sebastian Coe gestuurd.

De Russische minister van Sport Vitali Moetko.
De Russische minister van Sport Vitali Moetko. Foto Pavel Golovkin / AP

De Russische minister van Sport Vitali Moetko wil dat “schone” Russische atleten die uitgesloten zijn van deelname aan de Spelen in Rio alsnog mogen uitkomen op het sportevenement. Dat schrijft hij in een brief die hij maandag heeft verzonden naar Sebatian Coe, voorzitter van atletiekfederatie IAAF. Dat meldt persbureau R-Sport.

Volgens Moetko is het “oneerlijk” dat door het dopingschandaal alle Russische atleten de dupe zijn. Volgens de minister heeft iemand als Jelena Isinbajeva een “vlekkeloze reputatie die wordt bewezen door een groot aantal dopingtests”.

Schorsing

De IAAF schorste eerder alle Russische atleten, vanwege een door de Russische staat gesteund dopingprogramma. Een groep van 68 atleten die beweerden geen doping te gebruiken spanden hierop een zaak aan bij sporttribunaal CAS. Die instantie bepaalde vorige week dat de schorsing gerechtvaardigd is.

Sindsdien ondernemen Russische autoriteiten verwoede pogingen om hun atleten alsnog naar de Spelen te krijgen. Zondag zei het IOC dat Russische sporters toch mee mogen doen, als ze aan zeer strenge voorwaarden voldoen. De Russische atleten vallen niet onder dit besluit, omdat zij al eerder door de IAAF geschorst werden.

Lees ook: Russische sport krijgt toch geen collectieve straf

Stepanova

Atlete Joelia Stepanova vroeg maandag of haar uitsluiting van de Spelen opnieuw bekeken kon worden. De sportster was een van de klokkenluiders die het dopingschandaal aan het licht bracht. Zij werd vanwege haar eigen dopingverleden geschorst voor Rio. Een uitnodiging van het IOC om als gast naar de Spelen te komen, sloeg Stepanova maandag af.