President Zuid-Soedan benoemt nieuwe vicepresident

Eerder deze maand dreigde een burgeroorlog uit te breken in het Afrikaanse land.

VN-soldaten in Zuid-Soedan.
VN-soldaten in Zuid-Soedan. Foto Reuters

De president van Zuid-Soedan, Salva Kiir, heeft een nieuwe vicepresident benoemd. Dat meldt persbureau Reuters. De oude vicepresident, Riëk Machar, is een belangrijke rivaal van Kiir. Hij wordt vervangen door een generaal, Taban Deng.

Legergroepen loyaal aan Kiir en Machar rivaliseren met elkaar. Eerder deze maand kwam het tot heftige gevechten in de hoofdstad Juba en andere steden en er dreigde opnieuw een burgeroorlog uit te breken in het Afrikaanse land, dat vijf jaar geleden zelfstandig werd. Honderden mensen kwamen daarbij om het leven, voor er op 11 juli een staakt-het-vuren werd bereikt.

Machar verliet de hoofdstad met zijn soldaten en weigerde contact te maken met president Kiir. Die wilde een vredesovereenkomst uit augustus 2015 opnieuw ondertekenen. Het was een gevolg van die overeenkomst dat Machar werd aangesteld als eerste vicepresident van het land. Machar wil dat meer buitenlandse soldaten naar Zuid-Soedan komen om de orde te bewaken, maar Kiir is daar op tegen. Hij stelt dat de huidige VN-missie in het land genoeg is.

Lees ook: Dreigende stilte daalt neer in hoofdstad Juba