Olympisch dorp

Lekkende kranen en verstopte wc’s

Arbeider op strand van Copacabana in Rio de Janeiro, afgelopen weekend
Arbeider op strand van Copacabana in Rio de Janeiro, afgelopen weekend Foto Andrew Winning/Reuters

Het is druk in het olympisch dorp in Rio. Niet met sporters, maar met schoonmaaksters. Volgens de Australische chef de mission Kitty Chiller, heeft het olympisch comité naast extra onderhoudsmensen ook duizend schoonmakers ingehuurd om de problemen in het dorp op te lossen. Vooralsnog zonder succes.

Verstopte toiletten, lekkende kranen en loshangende bedrading waren voor het Australisch Olympisch Comité reden om de Australische atleten afgelopen weekend onder te brengen in hotels in Rio de Janeiro.

Carlos Arthur Nuzman, voorzitter van het Braziliaanse organisatiecomité, erkende de „opstartproblemen” van het dorp waarin komende weken meer dan tienduizend atleten hun intrek nemen. Hij beloofde dat de problemen voor woensdag opgelost zouden zijn.

Ook de Nederlandse sportkoepel NOC*NSF is ontevreden met de accommodatie waarin het Nederlands team verblijft. De eerste sporters arriveerden zondag in het olympisch dorp. „We zijn geconfronteerd met gebreken die we op geen enkele manier konden verwachten”, zegt chef de mission Maurits Hendriks in een verklaring. Het gebouw waar de Nederlandse sporters verblijven was volgens Hendriks aanvankelijk een van de slechtste. Hij noemt gaslekken, lekkages en stroomstoringen als voornaamste problemen. „Als je een compleet nieuw dorp gaat bewonen weet je dat niet alles vanaf dag één werkt. Daarom hebben we ook technische specialisten mee genomen. Daar zijn wij de enige in. Echter de omvang en frequentie van de problematiek heeft ons verrast.”

Hendriks heeft vertrouwen dat de problemen opgelost zijn voor de Spelen beginnen. „Het wordt een enorme uitdaging, maar de afgelopen dagen zijn we 24 uur per dag bezig geweest om de achterstand weg te werken. Daarbij kunnen we rekenen op zeer veel hulp van jonge Brazilianen.”

Naast de huisvesting zijn er ook zorgen over de infrastructuur en veiligheid van de stad. Zo is de metrolijn, die speciaal is aangelegd voor bezoekers, nog niet af. De eerste Spelen op Zuid-Amerikaanse bodem gaan op 5 augustus van start.