Kwartaalcijfers

Philips groeit in gezondheidstak, maar vreest gevolgen Brexit en presidentsverkiezingen VS

„We mogen tevreden zijn”, zei bestuursvoorzitter Frans van Houten maandag in een telefonische toelichting op de cijfers over Philips’ tweede kwartaal. Want hoewel de omzet van het technologiebedrijf 2 procent daalde naar 5,9 miljard euro, presteren de gezondheidsactiviteiten goed. De kwartaalwinst steeg, mede dankzij een eenmalige meevaller, tot 431 miljoen (vorig jaar 274 miljoen).

Bij de nieuwe kernactiviteit van het afgeslankte Philips, gezondheidstechnologie, steeg de omzet met 5 procent, gecorrigeerd voor valuta-effecten. Dat Philips als geheel toch krimpt, komt vooral door effecten van wisselkoersen en doordat het nog altijd 71 procent bezit van Philips Lighting, dat sinds mei apart aan de Amsterdamse beurs staat genoteerd.

Het verschil in prestaties tussen ‘licht’ en ‘gezondheid’ lijkt een positieve bevestiging van Philips keuze de lichtactiviteiten af te stoten, al zal het „nog enkele jaren” duren voordat Philips helemaal van Lighting af is. Ook de verkoop van ander lichtonderdeel Lumileds vergt nog enige tijd.

Het gaat vooral goed met de divisie voor informatica in ziekenhuizen en met de personal health-tak. Die maakt tandenborstels, maar ook medische apparaatjes voor longziektes als COPD. De omzet groeide 4 procent, en gecorrigeerd voor valuta-effecten zelfs 9 procent.

Van Houten is evenwel bezorgd over de gevolgen van de instabiliteit in de wereld. „Zaken als de Brexit, aanslagen in Europa en de mislukte coup in Turkije zorgen voor meer volatiliteit.In Turkije bijvoorbeeld presteren we de laatste jaren sterk. Maar de situatie nu kan leiden tot lagere vraag, al is het nog te vroeg om dat concreet te zien.”

De exacte gevolgen voor Philips van de Brexit zijn eveneens onduidelijk. En ook over de verkiezingen in de Verenigde Staten, een cruciale markt voor Philips, maakt Van Houten zich zorgen. „Die leiden tot polarisatie en dat zorgt voor onzekerheid.”