informatief

Van Nablus naar Ninevé NPO 2, 21.10-22.00u.

Kefah Allus (bekend van het programma De kist, waarin hij met bekende Nederlanders over de dood praat) maakt in de nieuwe reisserie Van Nablus naar Ninevé ( EO) een trip door het Midden-Oosten. Hij begint op zijn eigen geboorteplek, het Palestijnse Nablus. Allus in de aankondiging van zijn programma: „Deze serie laat een andere kant zien van het Midden-Oosten. Want tussen alle conflicten en oorlogen leven mensen waar bijna niemand nog het bestaan van kent. In deze serie ga ik op zoek naar die mensen en hun verhalen. En stuit daarbij op vergeten en eeuwenoude volken die op allerlei manieren in hun voortbestaan worden bedreigd. Maar het fascinerende is dat ze allemaal een onbreekbare wil hebben om te overleven.” Hij bezoekt in de eerste aflevering de Samaritanen op de Westelijke Jordaanoever. Het kleine volk vecht met onorthodoxe methoden voor haar voortbestaan (er zijn er nog zo’n achthonderd). Allus ziet ook de minder barmhartige kant van de groep. Wie de gemeenschap verlaat, krijgt geen sympathie. Zangeres Sofi Tsedeka vertelt hoe haar hele familie is verstoten nadat ze de gemeenschap verliet.