Gehackte e-mails

FBI stelt onderzoek in, voorzitter Democraten stapt op

De Amerikaanse politie heeft een onderzoek ingesteld naar de gehackte e-mails van de Democratische partij. Dat heeft de FBI maandag verklaard naar aanleiding van het lek van ongeveer 20.000 e-mails, die de partijtop ernstig in verlegenheid hebben gebracht.

Uit de gelekte e-mails blijkt dat de partijtop Bernie Sanders, tegenstander van presidentskandidaat Hillary Clinton, wilde tegenwerken. De Democratische campagnemanager Robby Mook zei in een interview met CNN dat Rusland achter het lek zou zitten. De Russen zouden op die manier de Republikein Trump willen helpen aan de overwinning.

De voorzitter van de Democratische Partij, Debbie Wasserman Schultz, heeft wegens een schandaal haar aftreden aangekondigd. Wasserman Schultz zou deze week de Democratische conventie in Philadelphia voorzitten.

In de e-mails die afgelopen week via WikiLeaks naar buiten kwamen blijkt dat de Democratische partijtop, het Democratische Nationale Comité (DNC), een duidelijke voorkeur had voor Clinton boven Sanders. De partijtop zou ook plannen hebben beraamd Sanders’ campagne te dwarsbomen en denigrerend over hem hebben gesproken. Daarmee overtrad de partij de regel dat zij neutraliteit moet betrachten in de verkiezingsstrijd tussen eigen kandidaten.

Vorige maand zou het DNC een Amerikaans bedrijf in cyberveiligheid, CrowdStrike Inc., hebben verzocht om een eventueel lek in de digitale systemen te onderzoeken. CrowdStrike liet na onderzoek weten bewijs te hebben gevonden dat twee Russische hackersgroepen betrokken waren bij de aanval.