Bomaanslag in Duitse stad Ansbach

Een 27-jarige Syrische vluchteling blies zichzelf op voor de ingang van een muziekfestival.

Politieonderzoek bij het restaurant waar de man zich opblies.
Politieonderzoek bij het restaurant waar de man zich opblies. Daniel Karmann / AFP

Bij een bomaanslag in de Duitse stad Ansbach is de aanslagpleger omgekomen en zijn twaalf mensen gewond geraakt. Drie mensen zijn zwaargewond. Een 27-jarige Syriër droeg een rugzak met explosieven en scherpe voorwerpen naar de entree van een muziekfestival.

Het gaat volgens de Duitse autoriteiten om een Syrische vluchteling van wie de asielaanvraag was afgewezen. Of er een link is met de terreurgroep Islamitische Staat, is nog niet duidelijk.

De man blies zichzelf op nadat hem de toegang tot het festival was geweigerd omdat hij geen entreekaartje had. De explosie vond ook vlakbij een restaurant plaats. In de rugtas van de aanslagpleger zaten metalen scherpe voorwerpen, mogelijk om zoveel mogelijk mensen mee te verwonden. Een ooggetuige zei tegen persbureau Reuters dat veel mensen in paniek raakten na de explosie. Na de ontploffing werden meer dan tweeduizend mensen geëvacueerd. Het gebied rond de plaats van de explosie bleef urenlang afgesloten.

Ansbach heeft zo’n 40.000 inwoners en ligt zo’n veertig kilometer ten westen van Neurenberg. Tekst gaat verder onder de kaart.

Joachim Herrmann, minister van Binnenlandse Zaken van de deelstaat Beieren, zei maandagochtend in een persconferentie dat de Syriër twee jaar geleden in Duitsland was gearriveerd en dat hij al langere tijd in Ansbach woonde. Hij had sinds hij in Duitsland aankwam twee keer geprobeerd zelfmoord te plegen en hij was behandeld voor psychische problemen. De identiteit van de man wordt vooralsnog nog niet vrijgegeven.

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt aan Reuters dat er een dreiging was voor de aanslagpleger om uitgezet te worden. De man had volgens de woordvoerder naar Bulgarije overgebracht moeten worden. Hij zou twee uitzettingsbevelen hebben ontvangen, de laatste op 13 juli. De 27-jarige had in Bulgarije voor het eerst asiel aangevraagd.

Geweld

Het was de derde keer in een week tijd dat Duitsland werd opgeschrikt door buitensporig geweld. Vrijdag schoot een scholier, die in Duitsland was geboren en opgegroeid, negen mensen dood in München. Maandag wist een 17-jarige Afghaanse jongen vier mensen te verwonden met een bijl in een passagierstrein bij het Beierse Würzburg. De terreurgroep Islamitische Staat eiste de verantwoordelijkheid op voor die aanslag.

NRC-correspondent Juurd Eijsvoogel meldt naar aanleiding van deze aanslag:

“‘Würzburg’ en ‘München’ hebben Duitsland wel diep geschokt, maar niet uit balans gebracht. De aanslag van gisteravond in Ansbach stelt het incasseringsvermogen van Duitsland nu wel erg op de proef.”

Lees meer over de schietpartij in München: De grote aanval door IS is begonnen, dacht Duitsland even

In Duitsland groeit de onvrede over bonskanselier Angela Merkel aanvankelijke ‘Wir schaffen das’-politiek. Afgelopen jaar kwamen meer dan een miljoen migranten Duitsland binnen, veelal vluchtelingen uit Afghanistan, Syrië en Irak.