Bloedserieuze muziek met Britse statigheid

Het Britse duo Bear’s Den, live uitgebreid tot een zestal, kwam op in de folkrockexplosie die volgde op het fenomenale succes van Mumford & Sons. Op hun tweede album Red Earth & Pouring Rain hebben zanger Andrew Davie en toetsenman Kev Jones de akoestische instrumenten merendeels ingewisseld voor een magistrale, bombastische jaren-tachtigsound die ze zelf treffend omschrijven als ‘Don Henley aan de Theems’. Naast de invloed van de autoradiopop van The Eagles en Fleetwood Mac ademt Bear’s Dens bloedserieuze muziek een Britse statigheid, met Peter Gabriel en The Blue Nile als meest aanwijsbare inspiraties. De monumentaal geconstrueerde muziek trekt een onwankelbaar fundament op voor melancholieke zang met de thema’s verlies, verlangen en vluchtgedrag. Knap gedaan en nogal gezwollen in zijn hoogdravende ambities.