Baby met microcefalie door zika geboren in Spanje

Het is de eerste baby in Europa die door zika met de hersenafwijking is geboren.

Een mug (Aedes aegypti) wordt onderzocht in een laboratorium. De muggen kunnen zika overbrengen.
Een mug (Aedes aegypti) wordt onderzocht in een laboratorium. De muggen kunnen zika overbrengen. Foto Jeff Miller / UW-Madison via AP

In Spanje is een baby geboren met microcefalie, veroorzaakt door zika. Dat melden Spaanse media. Het is de eerste baby in Europa die geboren is met een afwijking door het zika-virus. Bij microcefalie heeft een kind een te kleine schedel en hersenbeschadiging.

De moeder van het kind raakte besmet met zika tijdens een reis naar Zuid-Amerika, eerder dit jaar. In mei werd ontdekt dat het kind microcefalie had. Het kindje is maandag in Barcelona met een keizersnede ter wereld gebracht en maakt het goed.

Zorgverleners

Kinderen met microcefalie zijn vaak levenslang afhankelijk van zorgverleners. Veel baby’s hebben problemen met hun ademhaling. Een prognose voor dit specifieke kind kan nog niet gegeven worden, maar hij ademt nu zonder hulp en verkeert niet in levensgevaar.

In Spanje zijn 190 bekende gevallen van zika, die op één na allemaal in het buitenland zijn besmet. In Madrid is iemand besmet geraakt door seksueel contact. In Nederland leven 60 mensen met zika, maakte het RIVM eerder deze maand bekend.

Een verband tussen zika en microcefalie werd voor het eerst waargenomen in Brazilië, maar het is lastig te bewijzen dat het virus de oorzaak is van de geboorteafwijking.