‘Aanslagpleger Ansbach zwoer trouw aan IS’

Volgens de Beierse regering gaat het nu zeker om een jihadistische aanval. IS eist de aanval op.

Politieauto's na de aanslag in Ansbach.
Politieauto's na de aanslag in Ansbach. Foto AFP

De zelfmoordaanslag van zondagnacht in de Duitse stad Ansbach had een jihadistisch motief. Dat zegt Joachim Herrmann, de Beierse minister van Binnenlandse Zaken. De aanval is daarom officieel een terroristische aanslag. Maandagmiddag is de aanslag opgeëist door IS, meldt het aan de terreurgroep gelieerde persbureau Amaq.

Op de telefoon van de 27-jarige Syrische vluchteling werd een video gevonden waarop in het Arabisch werd gedreigd met een aanval. Ook zou de man, die zichzelf opblies bij de ingang van een muziekfestival, trouw hebben gezworen aan de leider van IS. Bij de aanslag kwam alleen de aanslagpleger om het leven. Twaalf mensen raakten gewond.

Depressief

De Duitse overheid heeft aangekondigd grenscontroles te verscherpen en meer politie te stationeren op luchthavens en treinstations.

Volgens de politie in Ansbach was de aanslagpleger waarschijnlijk depressief. De vluchteling uit Aleppo had oorlogswonden en heeft geprobeerd zijn polsen door te snijden. Hij had recent te horen gekregen dat zijn asielaanvraag in Duitsland is afgewezen, waardoor hij uitgezet zou worden naar Bulgarije. Hij kreeg twee keer een bevel om te vertrekken.

Twitter avatar mwleijendekker Marc Leijendekker Politie Ansbach: zelfmoordenaar had niet alleen bedoeling zichzelf te doden, maar ,,zo veel mogelijk mensen”

Volgens de politie had hij genoeg materiaal om een tweede bom te maken, wat de vraag oproept of hij wel van plan was een zelfmoordaanslag te plegen. Tijdens de aanval had hij een rol met vijftigeurobiljetten bij zich.