69 grapjes

Het Franse urban modetijdschrift WAD, opgericht in 1999, vond het tijd voor een speciaal nummertje. Nummer 69. Het is immers editie 69. Maar het nummer staat ook voor een houding om de liefde in te bedrijven. En voor het liedje van Jane Birkin (‘69 année érotique’). Bovendien is het omgedraaid, als 96, het geboortejaar van urban fashion, verklaart WAD-oprichter Bruno Collin.

De thematiek begint met een cover van modefotograaf Matthieu Deluc, waarop 12 modellen met de voeten in elkaars nek de cijfers uitbeelden. Een prachtige foto, die mooi past binnen de reeks covers die WAD de afgelopen jaren liet zien. Altijd naakt en altijd vervreemdend. Zo werd er in 2009, bij hun 10-jarige jubileum, een taartpunt uit de blote bil van een model gesneden. Behalve op de cover staan de cijfers ook in elk stuk centraal. Er wordt geschreven over modemerk Sixty Nine US, over Wrangler (dat 69 jaar bestaat) en over Sessun (opgericht in ‘96). Er is een interview met modeontwerper Paul Smith (69 jaar) en met denim guru Huber Blanc (geboren in ‘69). Er is een modereportage met 69 modellen en zelfs twee shoots waarin het beroemde standje wordt getoond.

Dat is er één te veel, maar te veel is het sowieso. De eerste grapjes in de tekst ‘Karma is like 69, you get what you give’ zijn grappig, het omdraaien van lettertypes halverwege de kop ook. Maar als je aankomt op pagina 144, en ziet dat zelfs de Chanel-lipstick die wordt getoond kleur ‘69’ is, wordt het te veel. En dan heb je nog veertig te pagina’s te gaan en heb je de analyse van het getal zelf, David Bowie (gestorven op 69-jarige leeftijd) en de Parijse Opera (sinds 1669) nog niet eens gehad.