5.000 burgerslachtoffers Afghanistan in eerste half jaar

Een derde van de slachtoffers was kind. De Verenigde Naties schatten het aantal ontheemde Afghanen door het conflict op 1,2 miljoen.

Afghaanse mannen dragen de kist van een slachtoffer voor de ceremonie, een dag nadat een zelfmoordaanslag in Kabul plaatsvond. Foto van 24 juli 2016.
Afghaanse mannen dragen de kist van een slachtoffer voor de ceremonie, een dag nadat een zelfmoordaanslag in Kabul plaatsvond. Foto van 24 juli 2016. Foto Omar Sobhani / Reuters

In de eerste zes maanden van 2016 is een recordaantal van 5.166 burgerslachtoffers in Afghanistan gedood of gewond. Door de oorlog in het land kwamen van januari tot en met juni 1.601 mensen om het leven, 3.565 mensen raakten gewond. Dat schrijven de Verenigde Naties (VN) maandag in een rapport. Het is een stijging van 4 procent ten opzichte van 2015 en het hoogste halfjaarcijfer sinds de VN in 2009 begonnen met het registreren van burgerslachtoffers.

Bijna een derde van de slachtoffers van het afgelopen half jaar was kind. Het aantal vrouwelijke burgerslachtoffers kwam in de eerste zes maanden van dit jaar neer op 507; met 130 doden en 377 gewonden. De Verenigde Naties menen dat deze cijfers aan de lage kant zijn, aangezien de methode om te bepalen of iemand een burgerslachtoffer is, erg streng is.

Lees ook over de strategie van Islamitische Staat. Centrale regie of niet: IS slaat steeds vaker toe

Aantal ontheemden: 1,2 miljoen

Tadamichi Yamamoto, de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal voor Afghanistan:

“Ieder slachtoffer dat gedocumenteerd staat in dit rapport laat een mislukking van de betrokkenheid zien. Het moet een oproep tot actie zijn voor partijen in het conflict om betekenisvolle en concrete stappen te nemen om het lijden van burgers te verminderen en ze te beschermen.”

Het aantal slachtoffers dat door aanvallen tegen de overheid om het leven kwam, vormt de meerderheid (60 procent). Opvallend is het aantal burgerslachtoffers door pro-overheidsaanvallen (23 procent). De Verenigde Naties documenteerden in de eerste maanden van dit jaar 1.180 burgerslachtoffers door deze aanvallen. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is het aantal met 47 procent toegenomen.

Lees ook over hoe de Talibaan en regering allebei tegen IS strijden: IS laat tanden zien in Afghanistan

Grondaanvallen bleven het afgelopen half jaar de belangrijkste oorzaak voor de burgerdoden, gevolgd door zelfmoordaanslagen en explosieven. Het rapport beschrijft dat 157.987 Afghanen in de periode ontheemd zijn. Dat aantal nam toe met 10 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Het geschatte aantal van ontheemde Afghanen door het conflict komt uit op 1,2 miljoen. Het dodenaantal gemeten tussen 1 januari 2009 en 30 juni 2016 is toegenomen tot 22.941. Het aantal gewonden komt neer op 40.993 mensen.