Moord op 19 gehandicapten in Japan

De Japanner die in zorginstelling slachting aanrichtte bepleitte eerder euthanasie op gehandicapten.

Beeld van het zorgcentrum Tsukui Yamayuri waar een aanvaller dinsdag negentien mensen dodelijk verwondde.
Beeld van het zorgcentrum Tsukui Yamayuri waar een aanvaller dinsdag negentien mensen dodelijk verwondde. Foto Toshifumi Kitamura/AFP

Japan ontwaakte dinsdagochtend met het nieuws dat de ergste moordpartij sinds 1938 had plaatsgevonden in het land. Negentien mensen kwamen om en 25 werden gewond bij de slachting door een ex-werknemer in een zorginstelling voor geestelijk gehandicapten in Sagamihara bij Tokio. Volgens artsen is bij veel van de slachtoffers de keel doorgesneden. De 26-jarige man reed na zijn daad naar de politie waar hij zich aangaf.

Volgens de politie betreft het een ex-werknemer die tot begin dit jaar werkzaam was bij de zorginstelling Tsukui Yamayuri-en, waar 149 geestelijk gehandicapten tussen 18 en 70 jaar verblijven. Tijdens zijn arrestatie zou hij tegen de politie gezegd hebben dat hij wrok koesterde jegens gehandicapten en ze wilde laten verdwijnen.

“Mijn doel is een wereld waarin, in gevallen waar het moeilijk is voor ernstig gehandicapten om thuis te wonen en sociaal actief te zijn, zij euthanasie toegediend kunnen krijgen met toestemming van hun verzorgers.”

In een tweet eerder dit jaar had de man geschreven dat hij ontslag had genomen en mogelijk gearresteerd zou worden. Japanse media melden echter dat hij was ontslagen.

Dader schreef brief aan Lagerhuis

Volgens de Japanse zender NTV had hij in februari een brief afgegeven voor de voorzitter van het Lagerhuis van het Japanse parlement om te pleiten voor euthanasie voor gehandicapten. Daarin schreef hij: „Mijn doel is een wereld waarin, in gevallen waar het moeilijk is voor ernstig gehandicapten om thuis te wonen en sociaal actief te zijn, zij euthanasie toegediend kunnen krijgen met toestemming van hun verzorgers.”

Kort hierna nam de politie contact met hem op over de brief en op 19 februari werd hij tegen zijn wil opgenomen in een ziekenhuis. Volgens een ambtenaar van de stad Sagamihara had hij de politie verteld dat hij zelf veel mensen met een ernstige handicap zou ombrengen als de overheid dat goedkeurde. Op 2 maart kwam hij uit het ziekenhuis, nadat een dokter zijn toestand als verbeterd had bestempeld.

Volgens verslagen van de Japanse media zou hij ook een vriend verteld hebben dat hij gehandicapten een last vond voor hun familieleden en dat hij van plan was 600 gehandicapten te vermoorden. Hij schreef een vriend ook dat hij gehandicapten niet als mensen kon zien.

De man drong omstreeks half twee in de nacht binnen in de zorginstelling, die was afgesloten, door met een hamer een raam in te slaan. Beelden van een beveiligingscamera tonen hoe hij met een grote tas in zijn hand rustig van zijn auto naar het gebouw liep. Bijna anderhalf uur later rende hij terug naar zijn auto.

Moordpartijen

Sinds 1945 vonden in Japan ten minste negen grote moordpartijen plaats. De meeste slachtoffers vielen toen in 1995 tien leden van de Aum Shinrikyo-sekte het zenuwgas Sarin verspreidden in de metro van Tokio. Hierbij kwamen 12 mensen om en raakten er vijfduizend gewond. De slachting van vandaag is de grootste in Japan in vredestijd sinds 1938. Dat jaar vermoordde een 21-jarige man dertig inwoners van zijn dorp met een jachtgeweer, zwaard en bijl nadat hij tuberculose had opgelopen en mensen hem meden. Na zijn daad pleegde hij zelfmoord.

Veel moorden in Japan worden met messen of vergif gepleegd en niet met vuurwapens. Japanse wetten voor vuurwapens zijn enorm streng, waardoor zelfs criminele organisaties er moeilijk aan kunnen komen.

De locatie van de aanval: