Zeker 17 doden bij bomaanslagen Bagdad

Een man blies zichzelf op bij een van de controleposten van een shi’itische wijk. De tweede bom ging af op een markt.

Een man loopt langs de plek waar eerder op de dag een zelfmoordterrorist zichzelf opblies in de Iraakse hoofdstad Bagdad.
Een man loopt langs de plek waar eerder op de dag een zelfmoordterrorist zichzelf opblies in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Foto: Khalid al Mousily - Reuters

Bij twee bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zondag zeker zeventien doden gevallen, zo bevestigen de autoriteiten in het land aan persbureau AP. Minstens veertig omstanders raakten gewond.

In de ochtend blies een zelfmoordterrorist zichzelf op bij een van de drukke controleposten bij de shi’itische wijk Kadhimiyah, in het noordwesten van de stad. Volgens een politieagent die ter plaatse was, was de dader te voet toen hij een explosief liet afgaan. Door de ontploffing kwamen acht burgers en drie politiemensen om het leven. Zeker dertig anderen raakten gewond.

Bij een tweede aanslag op een markt in de westelijk gelegen buitenwijk Abu Ghraib kwamen volgens bronnen bij de Iraakse politie zondagmiddag drie omstanders om. Elf anderen raakten gewond.

IS claimt aanslag Kadhimiyah

De bomaanslag bij het checkpoint is in een videoboodschap opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat. De shi’itische wijken in Bagdad waren vaker het doelwit van bomaanslagen door IS, dat zichzelf delen van Syrië en Irak heeft toegeëigend. Sinds eind vorig jaar verliest de terreurbeweging er terrein, onder meer de stad Fallujah moest in juni worden prijsgegeven.