Vrouwen, klim op die top

Bondskanselier Angela Merkel en de Britse prime minister Theresa May schudden elkaar de hand en Europa zag een topontmoeting van twee vrouwen met cruciale politieke macht. Aan de andere kant van de oceaan is Hillary Clinton presidentskandidaat. Honderd jaar geleden zou de wereld op zijn kop gestaan hebben van zoveel vrouwelijkheid. Nu blijft dat beperkt tot gesmiespel op de sociale media. In de Westerse wereld zijn vrouwen aan het roer minder en minder bijzonder.

Behalve in Nederland. Hier werd minister Edith Schippers (Zorg, VVD) twee jaar geleden genoemd als mogelijke premier, toen premier Mark Rutte voorzitter van de Europese Raad in Brussel leek te worden. Maar het hoefde niet, want Rutte ging niet. En nu? Nu wil Schippers in 2017 geen premier meer worden. Wel „eventueel” weer minister.

In een reportage in deze krant werd voor de zoveelste keer vastgesteld dat Nederland een slechte, nu ja, een afwijkende, beurt maakt als het gaat om vrouwen aan de macht. Zo publiceerde de redactie wetenschap van deze krant eerder een reeks interviews met vrouwelijke hoogleraren. Alarmerend. Waar zij tegenaan liepen, laat zich samenvatten met een strofe van de song ‘A Hymn to Him’ uit de musical My fair lady: „Waarom zijn vrouwen / niet net als de man” – klaagt professor Higgins daarin. Slotzin: „Waarom zijn vrouwen / niet net zoals ík”. Dat lijkt het probleem in een notendop.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart volgend jaar zijn waarschijnlijk álle lijsttrekkers van de grote partijen man – een vrouwelijke premier zit er niet in.

De oorzaak zal deels zijn dat mannen aan de macht geneigd zijn, volgens de My-fair-lady-doctrine, te kiezen voor andere mannen. Anderzijds zijn de vrouwen weinig geneigd zich kandidaat te stellen. Zo wijzen de vrouwelijke ministers die geschikt zijn voor politiek leiderschap, dat af door zich „vakminister” te noemen. Het lijkt of ze er niet eens aan beginnen.

Hoe komt het dat ze niet thuis geven? Waarom doen ze net of het ze ontbreekt aan een harde kop? Zelfs redacties van talkshows klagen erover. Vrouwen willen gevraagd worden, maar nodig je er een uit vanwege haar expertise, dan is „nee” tóch het automatische antwoord. En vervolgens zegt ze bescheiden dat een ander beter is. Maar pas op: dat betekent niet dat ze niet wil worden overgehaald.

Als het in de rest van de wereld kan, kan het in Nederland ook. Laat de vrouwen ophouden het vlijtig liesje uit te hangen („vakminister”). Laat hen zich niet neerleggen bij de Hymn to Him en streven naar de post waar zij geschikt voor zijn, ook als het een hoge is.