Voorzitter Amerikaanse Democratische Partij stapt op na emaillek

Debbie Wasserman Schultz kwam onder vuur te liggen omdat ze Sanders zou hebben tegengewerkt.

Debbie Wasserman Schultz tijdens een campagnebijeenkomst van Hillary Clinton.
Debbie Wasserman Schultz tijdens een campagnebijeenkomst van Hillary Clinton. Foto Scott Audette / Reuters

De voorzitter van de Democratic National Committee (DNC), het bestuur van de Democratische Partij, stapt op. Dat meldt persbureau Reuters. Debbie Wasserman Schultz was sinds mei 2011 voorzitter van de partij, maar kwam onder vuur te liggen nadat interne emails van de DNC door Wikileaks op internet werden geplaatst.

Uit de emails zou onder andere blijken dat het partijbestuur de campagne van Bernie Sanders heeft geprobeerd te ondermijnen. Sanders was tijdens de voorverkiezingen de belangrijkste concurrent van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton. Werknemers zouden hebben voorgesteld negatieve artikelen over Sanders te delen en te proberen kiezers af te schrikken met vragen over Sanders’ geloofsovertuiging.

Russische hackers

Bijna 20.000 mails van de partijtop werden door Wikileaks online gezet. Hoe de site de emails van de DNC in handen heeft gekregen, is niet bekend. Volgens de partij zouden Russische hackers binnen zijn gedrongen in het emailsysteem en de DNC zegt zelfs te vermoeden dat de Russische overheid met de hack te maken heeft. Vorige maand meldde The Washington Post dat Russische hackers research over Trump zouden hebben gestolen van computers van de DNC.

Sanders zei tegen televisiezender CNN “niet geschokt” te zijn dat de DNC zich tegen zijn campagne keerde. Hij riep Wasserman Schultz op om te vertrekken. Zaterdagnacht werd al bekend dat Wasserman Schultz niet als voorzitter zou optreden tijdens de Democratische nationale conventie, die komende week plaatsvindt. Nu heeft de partij bekend gemaakt dat Wasserman Schultz aan het eind van de conventie zal opstappen.