Vandaag in de Tour: champagne, grappen en een sprintfeestje op de Champs-Élysées

De aankomst van het peloton op de Champs-Élysées.
De aankomst van het peloton op de Champs-Élysées. Foto Bas Czerwinski/ANP

Het werk is gedaan, de klassementen zijn in een definitieve plooi gevallen en de renners snakken naar rust. Na twintig dagen van afzien, valpartijen en vele kilometer breekt zondag de etappe van champagne, flauwe toneelstukjes en de parade over de Champs-Élysées aan, oftewel: de slotrit van de Tour de France.

Etappe 21: Chantilly - Parijs

Wie morgen rond half vijf - let op: de etappe start en finisht later dan de afgelopen dagen - de televisie aanzet, zal vooral vrolijke gezichten zien. De gele trui van Froome voorop die vanaf startplaats Chantilly receptie houdt en vooral zal denken aan de eindstreep die nu toch wel heel dichtbij komt. In een rustig tempo zullen de renners koers zetten richting Parijs.

Pas op het moment dat het peloton via de Place de la Concorde voor het eerst de Champs-Élysées oprijdt en de renners die finish letterlijk kunnen zien, zal de strijd losbarsten. De Champs-Élysées verandert dan voor even in een promenade van vergeten namen. Zij die zich nog niet hebben getoond deze Tour kunnen de gelegenheid aangrijpen om voor het oog van duizenden toeschouwers nog even voorop te rijden, bij voorbaat al wetende welk lot hun vluchtpoging wacht.

Sprintersbal

De slotrit kent vele tradities. Eén daarvan is dat deze altijd eindigt in een massasprint. Slechts enkele renners, waaronder de Kazach Aleksander Vinokoerov, versjteerden dit sprintersfeestje sinds de Tour in 1975 voor het eerst op de huidige plek finishte:

Het peloton van nu ontbeert zo’n renner à la Vinokoerov of Jelle Nijdam. Fabian Cancellara kon het in zijn goede jaren, maar de Zwitser zit inmiddels thuis om zich voor te bereiden op de Olympische Spelen. Dus zal de etappe morgen hoogstwaarschijnlijk uitdraaien op een massasprint. Des te meer omdat viervoudig ritwinnaar Mark Cavendish een paar dagen geleden de Ronde van Frankrijk verlaten en er dus alle reden is voor de overgebleven rappe mannen om ook eens een rit te winnen.

Eén renner in het bijzonder zal er bijzonder op gebrand zijn om vandaag te winnen: André Greipel. Hij deed het vorig jaar al eens: winnen op de Champs-Élysées, maar dit jaar staat de Duitser in de Tour nog met lege handen.

Concurrentie Kittel en Sagan

De concurrentie is echter, ook zonder Cavendish, groot. Marcel Kittel toonde dit jaar aan dat hij weer in de vorm is waarmee hij in het verleden al meerdere tourritten wist te winnen. Zo was de vierde etappe een prooi voor de coureur van Etixx-QuickStep.

En hoe mooi zou het ook zijn dat de man in de groene trui weer eens wint in Parijs? Dat is al sinds 2011 niet meer voorgekomen. Peter Sagan moet het dan maar doen vandaag. De drievoudig ritwinnaar deze tour mag het groene tricot zondag voor het vijfde jaar op rij aantrekken op het podium op de Champs-Élysées.

Sagan was weer de absolute smaakmaker deze ronde. Eén man zal die ontwikkeld hebben aangezien met gemengde gevoelens, stelt NRC-redacteur Maarten Scholten.

“Oleg Tinkov investeerde al 27 miljoen euro in zijn wielerploeg, in ruil voor absolute macht tot douche-met-gieter in een weiland toe. Maar zo was het welletjes, vond de excentrieke Rus. Alleen bij minimaal drie ritzeges van Sagan ging hij door als sponsor.”

Die drie zeges kwamen er inderdaad, maar toch blijft Tinkov bij zijn voornemen om na dit jaar te stoppen met de ploeg, liet hij zaterdag weten. Jammer Oleg, zijn beloftes niets waard? Sagan had er nog zo zijn best voor gedaan.