‘Struikelstenen’

Goudkleurige gedenkplaatjes voor Rotterdamse nazislachtoffers door onbekenden verwijderd

FOTO WIKIMEDIA COMMONS

In Rotterdam zijn afgelopen weekeinde drie Stolpersteine verdwenen. Dit zijn messing gedenkplaatjes die voor huizen liggen van mensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd of vermoord, of beide. De ‘struikelstenen’ liggen daar waar Joden woonden, maar ook voor huizen van waaruit de nazi’s onder meer Sinti, Roma, homo’s, Jehova’s getuigen en gehandicapten deporteerden. In Rotterdam liggen er ruim tweehonderd. De Stolpersteine zijn bedacht door de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Ze heten zo omdat je er over ‘struikelt met je hoofd en je hart’, en je moet buigen om de tekst te lezen. Op de plaatjes, tien bij tien centimeter groot, staan de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden van de slachtoffers. In 1995 legde Demnig zijn eerste steen. Inmiddels liggen er 57.000 in achttien landen. (NRC)