Schutter München kocht wapen online

Volgens de Süddeutsche Zeitung gaat het om een ‘theaterwapen’ dat weer schotvaardig werd gemaakt.

Een man bidt bij de bloemenzee voor het winkelcentrum in München waar vrijdag de schietpartij plaatsvond.
Een man bidt bij de bloemenzee voor het winkelcentrum in München waar vrijdag de schietpartij plaatsvond. Arnd Wiegmann / Reuters

Duitse media melden dat de schutter die vrijdagavond in München negen mensen doodschoot zijn wapen via verborgen delen van internet kocht: het zogenaamde darknet. Volgens de Süddeutsche Zeitung gaat het om een ‘theaterwapen’ dat weer schotvaardig werd gemaakt. De krant baseert zich op bronnen rond het onderzoek. De 9 millimeter Glock 17 stamt uit 2014 en had keurmerken uit Slowakije.

Het nieuws werd zondagmiddag bevestigd door de politie. Ook maakte zij bekend dat de dader, die volgens Duitse media Ali David Sonboly heette, de schietpartij een jaar lang zou hebben voorbereid. De politie heeft de naam van de dader nog niet bevestigd.

De autoriteiten in München stelden zondag het aantal gewonden van de schietpartij vrijdagavond naar boven bij. Er is nu sprake van 35 gewonden, van wie er tien zwaargewond zijn. Eerder sprak men nog over 21 - en later 27 - gewonden. De verhoging van het aantal komt doordat de Beierse gezondheidsdienst nu ook enkele mensen meetelt die elders in de stad gewond raakten in de paniek die ontstond door de schietpartij.

Vrijdagavond schoot een 18-jarige Duitse van Iraanse komaf wild om zich heen in een winkelcentrum in het noordwesten van de stad. Negen mensen verloren daarbij het leven. Acht van hen waren tussen de veertien en twintig jaar oud. De schutter pleegde na de schietpartij zelfmoord.

Oproep tot nog striktere wapenwetten

De dader had geen banden met terreurbeweging Islamitische Staat. Hij was een scholier die geboren was en opgroeide in München. De autoriteiten concludeerden dit na het doorzoeken van zijn woning. Ook werd er geen verband gevonden met de vluchtelingenkwestie.

In zijn huis werd wel het boek Rampage in Head: Why Students Kill aangetroffen.

De Duise vice-bondskanselier Sigmar Gabriel riep zaterdag naar aanleiding van de schietpartij op tot striktere wapencontroles in Duitsland - die overigens al vrij strikt zijn. Gabriel zei tegen het Duitse mediabedrijf Funke Mediengruppe:

“We moeten alles eraan blijven doen om toegang tot dodelijke wapens te limiteren.”

Hij zei toen ook al dat er een onderzoek gaande was naar de vraag hoe de 18-jarige Duitse Iraniër een wapen kon bemachtigen, ondanks de aanwijzingen dat hij met serieuze psychische problemen kampte. De dader was onder behandeling voor een depressie, maar had geen strafblad.

Lees ook De grote aanval door IS is begonnen, dacht Duitsland even

Uit gevonden documenten en de internetgeschiedenis van de schutter blijkt dat hij grote interesse toonde in andere schietpartijen - waaronder ook de moordpartij van Noor Anders Breivik, die afgelopen vrijdag exact vijf jaar geleden 77 mensen vermoordde in Oslo en op het eiland Utøya. Op een computer van de schutter werd het ‘manifest’ van Breivik gevonden. Ook reisde hij af naar het Zuid-Duitse plaatsje Winnenden, waar een zeventienjarige jongen in 2009 vijftien mensen doodschoot. Hij keek daar rond en nam foto’s.

Rust in München weergekeerd

NRC-correspondent Juurd Eijsvoogel schreef zaterdag dat de rust in München een dag na de schietpartij weer redelijk was teruggekeerd:

“Inmiddels heeft het dagelijks leven in vrijwel de hele stad zaterdag zijn normale gang weer hernomen. In het centrum drentelen toeristen en winkelend publiek schijnbaar ontspannen over straat. Alleen een groot gebied rond het Olympia Einkaufszentrum (OEZ), waar de 18-jarige dader gisteren negen mensen en zichzelf doodschoot, was rond het middaguur nog afgezet en niet toegankelijk voor publiek.”