Rusland juicht, maar is nog niet uit de zorgen

Reacties

Moscow strikes back. Zondag schrok het Internationaal Olympisch Comité terug voor het schrappen van het hele Russische team voor de Spelen in Rio, komende maand, na een slepend dopingschandaal waarin niet alleen de Russische sport, maar ook de politiek en de geheime dienst FSB werden gecompromitteerd.

De Russische vreugde was groot. Maar na de eerste euforie over de beslissing van het IOC concentreerden Russische media zich op de gevolgen van het ingewikkelde compromis dat was bereikt.

Die gevolgen vielen niet mee. De internationale atletiekfederatie IAAF had al eerder besloten alle Russische atleten uit te sluiten van deelname. Volgens het IOC-compromis van zondag geldt dat ook voor Russische sporters van andere bonden, die ooit zijn betrapt op dopinggebruik. Daardoor mag hardloopster Joelia Stepanova niet meedoen aan de Spelen. Maar Russische media concentreerden zich vooral op andere topatleten die nu zijn uitgesloten, zoals topzwemsters Joelia Jefimova (vier wereldtitels vrije slag) en Natalja Lovtsova (vlinderslag).

Toch reageerde de Russische minister van Sport Vitali Moetko – zelf onder vuur in het laatste rapport van wereldantidopingagentschap WADA – opgetogen, en sprak van een „objectieve beslissing”. Daar zei hij meteen bij dat er „zware criteria” gelden voor de Russische sporters die willen meedoen in Rio, en sprak de hoop uit dat de „meerderheid” van de internationale sportbonden het „recht” van de Russische sporters om mee te doen zou erkennen.

Eén ding staat vast: volgende week donderdag vertrekt de Russische olympische ploeg naar Rio de Janeiro. Russen die het team willen ondersteunen zijn vrij om daarbij te zijn, zo liet een woordvoerder van het Russisch olympisch comité weten. Daarmee staat nu al vast dat het vertrek vanaf luchthaven Sjeremetjevo een uitzinnig – en strak geregisseerd – volksfeest wordt.