Lege stallen zijn gewild voor illegale wietteelt

Wietplantages Drugscriminelen benaderen regelmatig Noord-Brabantse boeren. „Boeren met een lege schuur kunnen 1,5 ton verdienen.”

foto iStock

De leegstand bij agrariërs in het zuiden van het land leidt ertoe dat boeren op grote schaal benaderd worden door drugscriminelen. In de regio Hart van Brabant, negen gemeenten in Midden-Brabant, heeft zo’n driekwart van de boeren een of meerdere keren het verzoek gehad om hun schuur of stal te laten gebruiken voor hennepteelt of een xtc-lab. Dat maken burgemeesters en opsporingsfunctionarissen op uit gesprekken met agrariërs in hun regio.

„De schaalvergroting in de boerensector leidt tot leegstand en dat heeft verstrekkende gevolgen voor de georganiseerde criminaliteit”, zegt de Hilvarenbeekse burgemeester Ryan Palmen. „Boeren kunnen met een leegstaande schuur soms wel 150.000 euro per jaar verdienen. Voor veel agrariërs die een schuur leeg hebben staan, kan dat heel verleidelijk zijn.”

Lees ook ‘Drugsjongens’ azen op schuren

Minimaal 27 boeren hebben de afgelopen maanden een brief gekregen met een aanbieding om hennepplanten te plaatsen in de schuur van de agrariër. Sommige boeren worden meerdere keren benaderd.

Boeren in Noord-Brabant moeten zich bewuster worden van de risico’s van drugsproductie op hun terrein, zeggen de autoriteiten in het Zuiden. Daarom zijn er bijeenkomsten, waarin de werkwijze van henneptelers aan agrariërs wordt uitgelegd. „We moeten er voor zorgen dat mensen in het buitengebied zich bewust worden van de gevaren”, zegt ook Caspar Hermans, directeur van de Taskforce Zeeland-Brabant, een samenwerking van overheidsdiensten die criminaliteit bestrijden. „Samen kunnen we een vuist maken. Tegen de bewoners zeggen we: let alsjeblieft op, zodat we gezamenlijk tegen de criminele ondernemers kunnen zeggen: ‘sodemieter op’.”