IOC: individuele sportbonden beslissen over deelname Rusland

De Russische atletiekploeg werd al uitgesloten van deelname wegens ‘stelselmatig dopinggebruik’.

De Russische en Olympische vlag tijdens de Winterspelen in Sochi (2014).
De Russische en Olympische vlag tijdens de Winterspelen in Sochi (2014). Foto Yuri Kadobnov / AFP

Rusland wordt door het IOC niet volledig uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat heeft IOC-voorzitter Thomas Bach bekend gemaakt tijdens een conference call met journalisten. Wel worden strenge voorwaarden aan de sporters gesteld. Individuele federaties van elke sport moeten beslissen of Rusland mag deelnemen aan hun onderdeel van de Spelen.

Volgens Bach is het belangrijk dat het IOC niet per definitie elke Russische sporter beschuldigt. Wel heeft de ploeg een “gezamenlijke verantwoordelijkheid” voor de misstanden van het land.

Lees ook Russische sport krijgt toch geen collectieve straf

Geen enkele Rus die ooit is betrapt op doping mag deelnemen aan de Spelen. Ook atlete Joelia Stepanova, die als klokkenluider het Russische dopingschandaal aan het licht bracht, mag niet meedoen. Wel wordt Stepanova uitgenodigd om de Spelen als gast van het IOC te bezoeken. Deze maand deed Stepanova wel mee aan het EK Atletiek in Amsterdam.

Neutrale vlag

Van tevoren werd verwacht dat het IOC het land wél zou schorsen. Bach had gezegd “de zwaarst mogelijke maatregelen” niet te schuwen. Ook maakte het IOC bekend alle urinemonsters van Russische deelnemers aan de Winterspelen in Sotsji opnieuw te testen en voorlopig geen evenementen in Rusland te organiseren. Aan het Russische ministerie van Sport zullen ook geen accreditaties voor de Spelen in verstrekt worden.

Lees ook: Poetin beseft nu dat het ernst is

Eerder werd Rusland al uitgesloten van deelname aan de atletiekonderdelen van de Spelen. Dat gebeurde na een rapport van antidopingorganisatie WADA. Daarin werd gesteld dat Russische atleten stelselmatig doping gebruiken, vaak met hulp van de Russische overheid. Enkele atleten mogen onder neutrale vlag toch meedoen aan de Spelen. Zij moeten daarvoor ook aan strenge voorwaarden voldoen. Een nieuw rapport, dat vorige week werd gepubliceerd, bleek hoe diepgeworteld de dopingfraude in Rusland is. Zo blijken urinestalen in Sotsji door de Russische overheid te zijn gemanipuleerd.