Branden Californië bedreigen duizenden huizen

Brandweer vindt een verbrand lichaam in Santa Clarita. Een groot deel van de branden is nog niet onder controle.

Een grote heidebrand woedt nabij Los Angeles.
Een grote heidebrand woedt nabij Los Angeles. AP / Katharine Lotze

Honderden mensen in de Amerikaanse staat Californië zijn geëvacueerd vanwege een hevige heidebrand die zo’n 65 kilometer ten noordwesten van Los Angeles woedt. Volgens persbureau AP is er tot nu toe één verbrand lichaam geborgen.

De brand ontstond vrijdag in de buurt van het plaatsje Santa Clarita. Volgens het nabijgelegen Angeles National Forest stond zaterdagavond (lokale tijd) al zo’n 8.000 hectare natuurgebied in brand. De wind blies het vuur bovendien richting bewoond gebied. Het heeft ondertussen enkele tientallen vierkante kilometers natuurgebied in de as gelegd.

Twitter avatar JJJordynjones Jordyn Jones Santa Clarita sand fire before sunrise this am https://t.co/lRRtiOs8i8

Ook op andere plekken in Californië woeden hevige natuurbranden die samen duizenden huizen bedreigen. De branden zijn een gevolg van aanhoudende droogte. Voor het vijfde jaar op rij is er weinig regen gevallen, waardoor het vuur gemakkelijk en snel om zich heen grijpt.

Verbrand lichaam gevonden

In Santa Clarita werd zaterdagavond een verbrand lichaam gevonden in een uitgebrande auto bij een huis dat stond in het gebied waarvoor een evacuatie was afgekondigd. Er zouden meerdere gebouwen in de buurt zijn afgebrand. De politie kan nog niet zeggen of dit huizen, garages of andersoortige gebouwen zijn.

Zeker 300 mensen zijn geëvacueerd en zo’n 1.500 mensen werden gisteren geadviseerd het gebied te verlaten. De brandweer is met 900 man ter plaatse en probeert met inzet van helikopters en blusvliegtuigen de brand te controleren. In het ergste geval kan het vuur 45.000 huizen gaan bedreigen, waarschuwde de brandweer van Los Angeles. Vooral in de San Fernando Vallei.

Bij het vallen van de nacht had dikke rook al de omgeving van Los Angeles bedekt.

Twitter avatar MikeDanenberg Mike Danenberg Photo Crazy! Tons of smoke filling the sky in the Valley from the Santa Clarita #SandFire @AnthonyNBCLA @NBCLA #nbc4you https://t.co/8aL6MfPBr4
Twitter avatar peteyorn Pete Yorn Crazy fire out of santa clarita…. https://t.co/oOhPtzK0Ms