Hamilton pakt leiding in WK, Verstappen vijfde in Hongarije

Spannendste moment van de: met z'n drieën naast elkaar de eerste bocht in na de start.
Spannendste moment van de: met z'n drieën naast elkaar de eerste bocht in na de start. Foto AP /Luca Bruno

Waar regenval in de laatste twee grands prix nog voor een verrassingseffect zorgde, verliep de race in Hongarije tamelijk rechttoe rechtaan. En dat bleek voor Verstappen niet het grootste probleem: waar hij in de onberekenbare weersomstandigheden in Oostenrijk en Engeland boven zijn concurrenten uitsteeg, werd hij op de benauwende Hungaroring slachtoffer van diverse factoren.

Dat de baan nabij Boedapest weinig mogelijkheden biedt tot inhalen, was een toestand waar elke coureur zondagmiddag mee te maken had. Maar dat Verstappen na zijn eerste van twee pitstops terechtkwam achter de wat langzamere Ferrari van Kimi Raikkonen, hadden hij en Red Bull aan zichzelf te danken. Een slecht uitgevoerde bandenwissel kostte het vastzitten achter de Fin twaalf ronden lang een seconde per ronde.

Voordien had Verstappen zijn teammaat Daniel Ricciardo in het vizier. Na het opgehouden worden door Raikkonen lag de Australiër plots twaalf seconden voor en raakte een derde podiumplek op rij behoorlijk ver uit zicht. Zeker omdat Sebastian Vettel (Ferrari) ook nog eens profiteerde van Verstappens langzame pitstop en een plek afpakte van de Nederlander.

Rosberg verliest meer dan alleen de race

Vooraan was het ondertussen Lewis Hamilton die de leiding had nadat hij Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg bij de start de eerste plek afhandig maakte. Die volgorde zou in een weinig spectaculaire race niet meer veranderen. De Duitser, die na de eerste vijf grands prix liefst 43 punten voorsprong had op zijn stalgenoot, verloor door Hamiltons zege voor het eerst dit seizoen de leiding in de WK-stand.

Na de tweede serie bandenstops veranderde sowieso nog weinig aan het wedstrijdbeeld. Ricciardo hield de derde plek stevig in handen terwijl Vettel op de vierde plek Verstappen op veilige afstand wist. De Nederlander had bovendien zijn handen vol aan Raikkonen die dankzij zijn afwijkende pitstopstrategie de race op nieuwere banden kon uitrijden dan Verstappen.

De Ferrari-coureur toonde weinig geduld en raakte Verstappen’s achterband toen die de deur hard dichtgooide bij een inhaalpoging. Net als in Spanje, waar Verstappen zijn eerste grand prix won, deed de Red Bull-coureur alles om zijn positie ten opzichte van de Fin te verdedigen. Ditmaal dan niet de winst, maar met de vijfde plek als trofee.

Einde aan korte reeks Verstappen

En zo stormden beide heren zoals al vaker dit seizoen de laatste ronden in. Waar Raikkonen eerder in de race het zicht op een podiumplaats ontnam, ontzegde Verstappen de Fin, tot diens ongenoegen met stevige verdedigingsmanoeuvres, in de slotfase een plekje in de top vijf. De Red Bull-coureur na afloop tegenover Sky Sports over de touché van Raikkonen:

“Het was een fair gevecht. Ik zag hem komen, hij was wat optimistisch met zijn actie. Hij moest remmen, blokkeerde en raakte me. Dat kan gebeuren. Verder reed ik mijn race, had [na die eerste pitstop, red.] niemand meer voor me om mee te vechten.”

Verstappen eindigde tot nu toe nog elke race van dit seizoen, behoudens uitvalbeurten in Rusland en Monaco, in de punten. Voor de Nederlander betekende de vijfde plek in Hongarije echter wel het einde van een korte reeks wedstrijden waarin hij telkens het podium haalde, en tevens een onderbreking van een serie races waarin hij beter finishte dan teamgenoot Ricciardo.

Hamilton, op zijn beurt, hield zijn uitstekende vorm vast: van de laatste zes grands prix won hij er vijf. Voor het eerst in 2016 leidt hij het WK: de regerend wereldkampioen boog in de laatste zes races een achterstand van 43 punten op Rosberg om in een voorsprong van 6 punten.

De bepalende momenten: hoe de race op de Hungaroring zich ontvouwde

WK-leider Nico Rosberg start vanaf pole position, direct gevolgd door Mercedes-stalgenoot en grote rivaal Lewis Hamilton. Max Verstappen begint namens Red Bull Racing als vierde met teammaat Daniel Ricciardo voor zich en Sebastian Vettel (Ferrari) achter zich.

gp-banner_HON

  • De start van de grand prix van Hongarije verloopt vlekkeloos: Rosberg verliest weliswaar zijn eerste plek aan Hamilton, maar geen aanrijdingen. Even mocht Ricciardo ruiken aan de tweede plek, maar Rosberg pakt ‘m gauw terug. Max Verstappen goed weg en nog steeds vierde na de eerste ronde, achter hem Vettel. In tegensteling tot de afgelopen twee grands prix verwachten we vanmiddag in Boedapest geen regen.
  • De eerste vijf ronden zitten er op en het veld beweegt zich relatief rustig over de Hungaroring. Hamilton leidt, ruim een seconde voor op Rosberg. Dan Ricciardo, Verstappen, Vettel en een prima Fernando Alonso in zijn McLaren-Honda.
  • Verstappen kort achter teammaat Ricciardo, maar de Hungaroring staat niet bekend als een baan waar het makkelijk inhalen is. “Ik rijd rond als een omaatje”, klaagt hij op de boordradio. Mag hij van het team niet voorbij aan Ricciardo? Wel heeft Verstappen een gaatje geslagen naar Vettel achter hem: ruim 2 seconden.
  • Een kwart van de 70 raceronden achter de rug en veel spektakel hebben we nog niet gezien. Helemaal geen spektakel, eigenlijk. Hamilton, Rosberg, Vettel en Ricciardo komen binnen voor hun eerste pitstop, zo ook ook Verstappen die de grote verliezer van deze pitstopronde wordt: hij komt terecht achter Vettel én diens teamgenoot Kimi Raikkonen. Max verliest dus twee plaatsen: P6. Slechte stop dus.
    Foto AP /Luca Bruno

    Spannendste moment van de race tot nu toe: met z’n drieën naast elkaar de eerste bocht in na de start. Foto AP /Luca Bruno

  • Ronde 25 en die slecht verlopen pitstop is zeer kostbaar gebleken voor Verstappen. Terwijl Ricciardo inloopt op de Mercedesen (+4,4 sec) zit Max vast achter Raikkonen. Tussen de Nederlander en zijn teammaat zitten inmiddels zo’n tien seconden en het Ferrari-duo Vettel en Raikkonen dus. Verstappen komt niet voorbij de Fin:
  • Vijf ronden verder en Kimi duikt eindelijk de pit in. Liefst twaalf ronden achter Raikkonen hebben Verstappen een seconde per ronde gekost ten opzichte van Ricciardo. Het gaat naar Vettel op P4 is 10 tellen. Maar Raikkonen’s afwijkende bandenstrategie wijst erop dat Max de Fin later vanmiddag wellicht opnieuw voor zich zal moeten dulden.
  • Halverwege de race en Hamilton wordt verteld dat hij echt harder zal moeten gaan rijden anders zal Rosberg doorgeschoven worden door het Mercedes-team om da racewinst in handen te houden. Ricciardo liep te zeer in op het leidende tweetal. De Australiër komt binnen voor zijn tweede stop en op zijn verse banden neemt hij de regie, voor zover mogelijk vanaf P3, in handen.
  • Tweede pitstop Verstappen. Hij valt terug naar P6 achter Raikkonen (+10 sec). Max heeft nu wel versere banden dus zou dat gat moeten kunnen dichten. Nog dertig ronden te gaan, Hamilton is sneller gaan rijden, Rosberg en Vettel achter hem moeten net als de Brit nog binnen komen voor hun tweede stop. De agressieve strategie van Ricciardo lijkt vooralsnog niet te brengen waar Red Bull op had gehoopt.
  • Nog vijftien ronden te gaan en Rosberg komt dreigend dicht bij aan Hamilton. De leider heeft zijn voorsprong van 4,5 seconden na de tweede pitstops zien verdampen. Wordt dit weer een verhitte slotfase voor Mercedes? Ricciardo stevig op P3, voor Vettel die 9 seconden heeft op Verstappen.
  • Raikkonen raakt Verstappen! De Fin wil P5 van de Nederlander, die hard zijn positie verdedigt. Verstappen gooit de deur dicht in bocht 3 en Raikkonen raakt met zijn voorvleugel de achterband van Max. De Ferrari licht beschadigd maar blijft jagen op de Red Bull.

    Tien ronden te gaan en kan Verstappen, net als in Spanje waar hij won, Raikkonen achter zich houden?

    Twitter avatar F1 Formula 1 LAP 60/70: Not deterred by the damage, RAI comes back for more… https://t.co/CEXffTB28r
  • FINISH! Hamilton wint voor de vijfde keer de grand prix van Hongarije, maar belangrijker: hij pakt voor het eerst dit seizoen de leiding in het WK> Ricciardo houdt Vettel nipt achter zich en wordt derde. Verstappen dan? Ook nu weer houdt hij Raikkonen achter zich en houdt P5.

Uitslag grand prix van Hongarije:

1. Lewis Hamilton (Mercedes) 70 ronden
2. Nico Rosberg (Mercedes) +1,9 sec
3. Daniel Ricciardo (Red Bull) +27,5
4. Sebastian Vettel (Ferrari) +28,2
5. MAX VERSTAPPEN (Red Bull Racing) +48,7
6. Kimi Raikkonen (Ferrari) +49,1
7. Fernando Alonso (McLaren) +1 ronde
8. Carlos Sainz (Toro Rosso) +1 ronde
9. Valtteri Bottas (Williams) +1 ronde
10. Nico Hülkenberg (Force India) +1 ronde

Stand in het WK na 11 van de 21 races:

1. Lewis Hamilton 117 (+25)
2. Nico Rosberg 141 pnt (+18)
3. Daniel Ricciardo 115 (+15)

6. MAX VERSTAPPEN 100 (+10)