Duitse politie arresteert vriend schutter München

Hij zou geweten hebben dat Ali David Sonboly een aanslag voorbereidde, maar liet het na dat te vertellen aan de politie.

Rouwende mensen bij de plek waar de aanslag in München plaatsvond.
Rouwende mensen bij de plek waar de aanslag in München plaatsvond. Foto AFP

De Duitse politie heeft zondag een zestienjarige jongen opgepakt wegens vermeende betrokkenheid bij de schietpartij in München, waarbij vrijdag negen mensen werden doodgeschoten en 35 gewonden vielen. De jongen van Afghaanse afkomst zou geweten hebben van de plannen van de aanslagpleger, maar dat hebben nagelaten te vertellen aan de politie. Persbureau Reuters schrijft dat.

Lees ook: De grote aanval door IS is begonnen, dacht Duitsland even

De jongen meldde zich pas na de aanslag bij de Duitse autoriteiten. Ook zou hij een rol hebben gespeeld bij de Facebookposts die de dader - de 18-jarige Duitser van Iraanse afkomst Ali David Sonboly - rondstuurde om mensen naar een station in München te lokken.

Geen banden met IS

Sonboly had geen banden met IS, maakte de politie dit weekend bekend. Hij kampte met psychische stoornissen en was geobsedeerd door schietpartijen op scholen waarbij meerdere doden vielen. Hij pleegde zijn aanslag op de dag af vijf jaar nadat de Noorse terrorist Anders Breivik 77 jongeren doodschoot op het eiland Utoya. Sonboly schoot na zijn terreurdaad zichzelf dood.