Drie ‘Stolpersteine’ in Rotterdam gestolen

Stolpersteine zijn gedenkstenen die liggen voor huizen van mensen die in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd of vermoord zijn.

Twee Stolpersteine in de stoep in Berlijn.
Twee Stolpersteine in de stoep in Berlijn.

In Rotterdam zijn dit weekend drie Stolpersteine verdwenen. Dit zijn goudkleurige gedenkstenen die voor huizen liggen van mensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn gedeporteerd of vermoord, of beide De politie van Rotterdam bracht dat nieuws zondag naar buiten.

Twitter avatar Politie_Rdam Politie Rotterdam eo Ook ad Mathernesserlaan zijn gisteren #stolpersteine #gedenksteentjes gestolen #WOII De stenen liggen door heel Rdam, laat het ons weten 12

Twee stenen werden zaterdag gestolen, een andere verdween zondag. De gedenkstenen liggen vooral op plekken waar Joden woonden, maar ook voor huizen van waaruit de nazi’s onder meer Sinti, Roma, homo’s, jehova’s getuigen en gehandicapten deporteerden. In Rotterdam liggen er meer dan tweehonderd.

Tekst gaat verder onder tweet.

Twitter avatar gertjanvanschoo Gertjan van Schoonho Ook Stolperstein weg uit stoep Mathenesserlaan. Zie het net, geen geintje. Eerder al in Graaf Florisstraat vandaag. https://t.co/17f82MJnKD

Struikelstenen

Of er meer zijn verdwenen, is nog niet bekend. De politie vraagt of mensen het willen melden als ze ook op andere plekken zien dat de gedenktekens ontbreken.

De Stolpersteine, letterlijk struikelstenen, zijn een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Ze heten zo omdat je volgens de kunstenaar erover ‘struikelt met je hoofd en je hart‘, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen.

Op de messing plaatjes, tien bij tien centimeter groot, staan de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden van de slachtoffers. In 1995 legde Demnig de eerste steen. Inmiddels liggen er 57.000 in achttien landen.

Al eerder struikelstenen gestolen

In 2015 stalen dieven in Holten, Overijssel ook al twee struikelstenen. De politie pakte daar in maart drie jongens van 17 en 18 jaar voor op, die verdacht werden van meerdere strafbare feiten in de omgeving. De brandweer dook de verdwenen stenen later op uit een vijver.