Coup

Met eerste decreet na noodtoestand sluit Erdogan 2.000 Gülen-organisaties

Erdogan heeft zaterdag per decreet de opdracht gegeven om meer dan 2.000 particuliere scholen, verenigingen, stichtingen, vakbonden, universiteiten en medische instellingen die zijn gelieerd aan de religieuze orde Gülen te sluiten. Ook verlengde hij de termijn dat verdachten in voorarrest kunnen worden gehouden van 4 naar 30 dagen.

Het was de eerste keer dat de president een decreet uitvaardigde sinds vorige week de omstreden noodtoestand werd afgekondigd. De noodtoestand stelt de regering en de president in staat om het parlement te omzeilen.

Premier Yildirim kondigde gisteren ook aan dat de presidentiële garde zal worden opgeheven. Na de mislukte coup zijn bijna 300 van de 2.500 leden tellende garde gearresteerd. Volgens Yildirim is de garde „niet langer noodzakelijk”.

De Turkse autoriteiten zeggen dat zij afgelopen weekend twee handlangers hebben gearresteerd van Fethullah Gülen, de geestelijke die in ballingschap woont in de VS en die de Turkse regering verantwoordelijk houdt voor de coup. Het gaat om zijn vermeende rechterhand Halis Hanci, die in Canada woont en volgens Turkse overheidsfunctionarissen twee dagen voor de verijdelde staatsgreep in Turkije is aangekomen. Hij is ingerekend in de provincie Trabzon bij de Zwarte Zee. Hij zou geld hebben overgemaakt naar Gülen.

De neef van Gülen, Muhammet Sait Gülen, is afgelopen weekend eveneens gearresteerd, in de oostelijke provincie Erzurum. Hij is voor verhoor naar hoofdstad Ankara overgebracht. Erzurum zou een belangrijk bolwerk zijn van Gülen.