Chris Froome wint Tour de France, zijn derde overwinning

De Duitse wielrenner André Greipel wist de eindsprint van de laatste etappe te winnen.

Chris Froome passeert de Arc de Triomphe in de slotetappe van de Tour de France.
Chris Froome passeert de Arc de Triomphe in de slotetappe van de Tour de France. Foto Benoit Tessier / Reuters

De Britse wielrenner Chris Froome (Team Sky) heeft de 103e editie van de Tour de France gewonnen. De laatste etappe, 113 kilometer van Chantilly naar Parijs, werd gewonnen door André Greipel (Lotto), die na de eindsprint op de Champs-Élysées een etappetijd van 2.43.08 wist neer te zetten. De beste Nederlander was Bauke Mollema, hij werd elfde in het eindklassement.

De winnaar stond van tevoren al zo goed als vast. Froome had bij aanvang van de etappe een voorsprong van ruim vier minuten op achterligger Romain Bardet uit Frankrijk. Het is de derde Touroverwinning uit de carrière van de 31-jarige renner.

Pech

De Duitse wielrenner Tony Martin is in de laatste etappe van de Tour afgestapt. Op 45 kilometer voor de finish gaf hij het op, volgens zijn ploeg vanwege een pijnlijke knie. Over twee weken doet Martin mee aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De Colombiaanse Nairo Quinta kondigde voor de start van de laatste etappe aan niet deel te nemen aan de Spelen. Hij zegt rust nodig te hebben na de Tour de France.

De Nederlandse renner Tom Dumoulin, die twee etappes won, moest afgelopen vrijdag afstappen na een val. Hij brak daarbij zijn pols. Het is onzeker of Dumoulin nog mee kan doen aan de Olympische Spelen. Ook voor Mollema was vrijdag geen goede dag. Hij kwam ook ten val, waardoor hij bijna vier minuten verloor en terugviel van de tweede plaats in het klassement naar plaats tien.