China presenteert megavliegtuig

Luchtvaart

Nieuw watervliegtuig moet branden blussen én de concurrentie met Amerikaanse en Europese producenten aangaan.

De Maatschappij voor de Luchtvaartindustrie van China (AVIC) heeft zaterdag het grootste watervliegtuig ter wereld gelanceerd. Het toestel, de AG600, is onder meer bedoeld voor het bestrijden van bosbranden en reddingsacties op het water. Het eerste type kwam zaterdag in Zhuhai, vlak naast het voormalige Portugese Macao, uit de fabriek.

Staatspersbureau Xinhua meldde dat het volgens AVIC en luchtvaartwaarnemers een mijlpaal is in de Chinese vliegtuigindustrie, die de ambitie heeft Amerikaanse en Europese fabrikanten naar de kroon te steken. AVIC heeft laten weten dat er zeventien toestellen zijn besteld.

De AG600 is 36,9 meter lang en de spanwijdte van de vleugels is bijna 40 meter. Het toestel wordt aangedreven door vier turbopropmotoren die in China onder Russische licentie zijn gebouwd.

Voor de bestrijding van branden heeft de AG600 een ‘buik’ waar 12 ton water in past. Het toestel kan bij reddingsacties op het water landen als de golven niet hoger dan twee meter zijn en het haalt een maximumsnelheid van 560 kilometer per uur.

China heeft in tegenstelling tot Europa, Rusland en de Verenigde Staten nauwelijks ervaring in de vliegtuigindustrie. De Volksrepubliek is druk bezig de achterstand in te halen. Eind vorig jaar werd in Shanghai ook al een nieuw passagierstoestel gepresenteerd, de C919. Dat is bedoeld om te concurreren met types zoals de Airbus A320 en de Boeing 737. (ANP)