Zeker 80 doden bij explosie Kabul, IS eist aanslag op

De zelfmoordaanslag vond plaats tijdens een demonstratie van de Hazara, een overwegend shi’itische minderheid in Afghanistan.

In mei protesteerden ook duizenden Hazara in Kabul.
In mei protesteerden ook duizenden Hazara in Kabul. Shah Marai / AFP

Bij een zelfmoordaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul (maps) zijn zaterdag zeker 80 mensen om het leven gekomen. 231 mensen raakten gewond, melden autoriteiten aan persbureau Reuters. De aanslag is opgeëist door terreurgroepering Islamitische Staat. Twee strijders zouden bomgordels in de menigte tot ontploffing hebben gebracht.

De zelfmoordaanslag vond plaats tijdens een demonstratie van de Hazara, een overwegend shi’itische minderheid in Afghanistan. Zij willen dat een geplande route van een stroomvoorziening van Turkmenistan naar Kabul wordt gewijzigd zodat ook provincies Bamyan (maps) en Wardak (maps), waar veel Hazara wonen, toegang krijgen tot elektriciteit. Volgens de Afghaanse overheid zou dit miljoenen kosten en zou het de aanleg van de voorziening, die door tien provincies loopt in 2018 af moet zijn, met drie jaar vertragen.

Demonstranten verzamelden bij de Kabul University, enkele kilometers weg van de belangrijkste overheidsgebouwen. Ze zwaaiden met Afghaanse vlaggen en riepen met slogans om gerechtigheid. Hoewel er veel beveiliging was, verliep de demonstratie - tot de explosie - geweldloos.

De stroomvoorziening is onderdeel van het TUTAP-project, dat wordt ondersteund door de Aziatische Ontwikkelingsbank en dat energierijke staten in Centraal-Azië wil verbinden met Afghanistan en Pakistan. De stroomvoorziening is voor de Afghaanse overheid een topprioriteit: op dit moment heeft slechts 30 procent van het land toegang tot elektriciteit.

De Hazara vormen zo’n 9 procent van de Afghaanse bevolking en zijn lang gediscrimineerd. Zo is de provincie Bamyan een van de armste provincies van Afghanistan met nauwelijks ziekenhuizen, verharde wegen of stromend water. Tijdens het bewind van de Talibaan zijn duizenden Hazara gedood. In mei protesteerden ook al duizenden Hazara in Kabul.

Bekijk een korte docu over de Hazara: Skiën te midden van de Talibaan